Bakgrunnen for forskriftsrevisjonen

Satsene for beregning av individuell og kollektiv garanti er fastsatt i reisegarantiforskriften. På bakgrunn av vanskelige tider i reisebransjen høsten 2001, og Barne- og familiedepartementets overtagelse av ansvaret for Reisegarantifondet, ble det på oppdrag fra departementet gjennomført en risikovurdering av fondet. To eksterne konsulenter, en aktuarkonsulent og en professor i forsikringsmatematikk, ble engasjert til å gjennomføre vurderingen. Rapporten ble avlevert til departementet 28. mars 2003 (vedlagt).

Rapporten viser til at konkursrisikoen blant reisearrangørene i dag trolig er større enn da det nåværende regelverket ble vedtatt i 1996. Hovedkonklusjonen er at dagens ordning kan innebære store tap for fondet i en "worst case"-situasjon, nemlig at en av de store arrangørene går konkurs ved inngangen til høysesongen. Sikring av fondets risiko bør skje gjennom en innskjerping av beregningen av den individuelle garantien, slik at pakkereisearrangørene pålegges å stille garantier som til enhver tid dekker deres økonomiske ansvar overfor kundene. I så fall vil behovet for et fond nesten falle bort. Det nevnes at bl.a. Sverige og Finland ikke har et fond som ekstra sikkerhet i tillegg til de individuelle garantiene.

Reisebranjeforeningen ønsker økt representasjon i Reisegarantifondets styre. Sammensetningen til styret i Reisegarantifondet har også nylig vært gjenstand for debatt i Stortinget. På denne bakgrunn ber departementet om høringsinstansenes syn på spørsmålet, jf. punkt 4.3 nedenfor.