5 Økonomiske og administrative...

5 Økonomiske og administrative konsekvenser av lovendringene

De fire lovendringene som er foreslått her, har ikke noen administrative virkninger utover den at Barneombudet vil få et klarere regelverk å forholde seg til. For departementet har forslagene ingen administrativ betydning.

Forslaget om endring av § 3 annet ledd om at Barneombudet skal følge med i hvorvidt norsk praksis samsvarer med de forpliktelser som Norge har etter FNs barnekonvensjon, er ikke ment som en ny oppgave for Barneombudet, men som en kodifisering av gjeldende praksis. Forslaget forutsetter derfor ikke ekstra tilførsel av ressurser til Barneombudet.

De tre øvrige lovendringene: opphevelse av bestemmelsen om at Barneombudet kan oppnevne et rådgivende organ for sin virksomhet (§ 2 annet ledd), endringen i overskriften av § 6 og innføringen av en henvisning til Instruks for Barneombudet (§ 5 første punktum), vil ikke ha noen administrative eller økonomiske konsekvenser.

Barne- og familiedepartementet

t i l r å r :

At Deres Majestet godkjenner og skriver under et framlagt forslag til proposisjon til Stortinget om lov om endringer i lov 6. mars 1981 nr 5 om barneombud.



Vi HARALD, Norges Konge,

s t a d f e s t e r :

Stortinget blir bedt om å gjøre vedtak til lov om endringer i lov 6. mars 1981 nr 5 om barneombud i samsvar med et framlagt forslag.

Tilråding fra Barne- og familiedepartementet ligger ved.


Forslag til lov om endringer i lov 6. mars 1981 nr 5 om barneombud

I

I lov 6. mars 1981 nr 5 gjøres følgende endringer:

§ 2 annet ledd oppheves.

§ 3 annet ledd bokstav b) skal lyde:

Ombudet skal særlig følge med i at lovgivning til vern om barns interesser blir fulgt, herunder om norsk rett og forvaltningspraksis samsvarer med de forpliktelser Norge har etter FNs konvensjon om barnets rettigheter.

§ 5 første punktum skal lyde:

Ombudet har rett til å uttale seg om forhold som går inn under Ombudets arbeidsområde etter denne lov og etter Instruks for Barneombudet.

Overskriften til § 6 skal lyde:

(instruks for Ombudet)

II

Ikrafttredelse:

Loven trer i kraft fra den tid Kongen bestemmer.