7 Gjennomføring av reformen

7 Gjennomføring av reformen

Den foreslåtte omlegging av legetjenesten i kommunene er en stor og omfattende reform, som vil berøre hele befolkningen, over 3000 leger og den offentlige forvaltningen på flere nivåer. Reformens omfang nødvendiggjør en godt planlagt iverksetting og betydelig samarbeid over forvaltningsgrensene.

Administrasjon og lovendringer

Departementet vil påse at de nødvendige administrative tiltak for å sikre en god gjennomføring av reformen blir iverksatt.

De forslag som fremmes i meldingen vil innebære endringer i en rekke lover. Departementet vil legge fram for Stortinget forslag til nødvendige lovendringer som egen sak.

En rekke leger og andre ansatte ved legekontorene vil, som en følge av fastlegeordningen, få endrede avlønnings- og tilknytningsformer. Hvordan denne omleggingsprosess skal planlegges og gjennomføres vil departementet drøfte med de berørte parter og komme tilbake til under forberedelsene til gjennomføringen.

Det vil bli lagt vekt på at en vellykket gjennomføring av en så omfattende reform avhenger av et godt samarbeid med Kommunenes Sentralforbund, Den norske lægeforening og andre berørte parter.

Informasjon

Departementet vil påse at den nødvendige informering av befolkningen, leger og kommunene blir ivaretatt.

Det vil bli laget en informasjonsplan i samarbeid med de parter som berøres av ordningen. Planen vil blant annet inneholde hvilke informasjonsmetoder og -kanaler som skal taes i bruk, når de skal tas i bruk og hvilke instanser som skal ha ansvar for gjennomføring av planens ulike deler.

På bakgrunn av de erfaringer som ble gjort i forsøket, vil departementet sørge for at det blir utarbeidet en håndbok til hjelp i arbeidet med innføringen på lokalt hold.

Sentrale forhandlinger og rammeverk

Den nærmere utforming av legenes avlønning vil være gjenstand for forhandlinger innenfor de rammer denne meldingen fastsetter.

På sentralt hold vil det også bli fastsatt vilkår for de lokale forhandlingene mellom kommunen og legene. Disse vil foreligge i form av overenskomst mellom staten, Kommunene Sentralforbund og Den norske lægeforening.

Lokale forhandlinger

Før oppstart av ordningen må den enkelte kommune inngå avtaler med legene. Avtalene må ivareta de sentralt fastsatte vilkår, og gi rom for lokale tilpasninger.

Kommunen kan selv avgjøre om leger som ikke har kommunal lønns- eller driftsavtale, skal tilbys listeavtale. Dette kan være aktuelt der man ønsker å unngå problemer for pasienter som allerede har etablert fast kontakt med en allmennlege uten kommunal avtale. En forutsetning må være at allmennlegepraksisen er legens hovedbeskjeftigelse.

Både lokale behov i kommunen og legenes arbeidssituasjon og -kapasitet vil kunne variere. For å sikre god tilgjengelighet til tjenesten og et godt faglig tilbud er det viktig at partene lokalt blir enige om hvilken listestørrelse som vil være hensiktsmessig for den enkelte lege/legene i kommunen. Dette må være avklart i god tid før listeetableringen.

Listeetablering og -forvaltning

Departementet vil påse at det blir utformet prinsipper for etablering av listene. Disse vil måtte drøftes mellom departementet, Kommunenes sentralforbund og Den norske lægeforening.

Kommunene må kunne gjøre nødvendige tilpasninger som tar hensyn til lokale forhold og skal, i samarbeid med det lokale trygdekontor, utarbeide lokale retningslinjer for etablering av pasientlistene og for administrering av den løpende ajourføringen av listene.

Selve etableringen av pasientlistene må skje ved hjelp av en sentralt utviklet EDB-rutine. Denne vil Rikstrygdeverket få ansvar for å utvikle på grunnlag av de sentralt fastsatte retningslinjene.

Sikring mot utilsiktede tilpasninger i legemarkedet

Det vil være uakseptabelt hvis sentralt beliggende kommuner i innføringsperioden får en tilstrømming av allmennleger, på bekostning av mer perifert beliggende kommuner. Departementet vil derfor komme tilbake til spørsmålet om virkemidler for å hindre at dette skjer. Også på dette punkt vil departementet legge vekt på samarbeid med Kommunens Sentralforbund og Den norske lægeforening.

I arbeidet med å hindre tilpasninger som kan være gunstige for enkelte kommuner og/eller leger, men ugunstig for landet som helhet, kan Utvalg for Legers Stillingsstruktur få en viktig oppgave.

Tidspunkt for iverksetting

Reformen foreslås iverksatt senest ved årsskiftet 1998/99.

Ettersom reformen er administrativt krevende, vil innføringen kunne ta tid. Det bør tas sikte på en samlet iverksetting på landsbasis, men departementet må ta forbehold om en geografisk puljevis ikrafttredelse dersom det viser seg nødvendig.