2 Bakgrunnen for framlegget

2 Bakgrunnen for framlegget

Stortinget vedtok 28. april 1994 bygging av KLDRA Himdalen i Aurskog-Høland kommune. Vedtaket forutsetter at Statsbygg skal være eier av anlegget og at IFE tillegges driftsansvaret. Statsbygg fikk konsesjon for å oppføre og eie KLDRA Himdalen 28. februar 1997. Anlegget ble åpnet 24. september 1998.

IFE fikk konsesjon for drift av anlegget ved kongelig resolusjon 30. april 1998. Konsesjonen gjelder tidsrommet 30. april 1998 til 29. april 2008.

I følge lov av 12. mai 1972 nr 28, § 35, om atomenergivirksomhet plikter innehaveren av ethvert atomanlegg å tegne forsikring. En forsikring for KLDRA Himdalen i det private marked vil koste omlag kr 100 000 pr år. IFE er en selvstendig stiftelse opprettet ved kongelig resolusjon av 25. september 1953. IFEs virksomhet finansieres dels ved statstilskudd og dels ved kontigent- og oppdragsmidler. Når det gjelder KLDRA Himdalen, dreier det seg utelukkende om statlige midler. I vilkårene for IFEs driftskonsesjon for KLDRA Himdalen heter det at IFE og Nærings- og handelsdepartementet skal inngå en avtale om at sistnevnte dekker driftsutgiftene. Hvis IFE skulle tegne forsikring i det private marked, må utlegget dekkes av statstilskuddet over Nærings- og handelsdepartementets budsjett gjennom bevilgninger til Norges Forskningsråd under kap. 920. Under henvisning til at staten står som selvassurandør når det gjelder IFEs atomreaktorer, anses en privat forsikring for ikke å være naturlig. Det foreslås isteden at staten står som selvassurandør for virksomheten i KLDRA Himdalen.

Statens gjeldende selvassuranse dekker etter ordlyden på s. 203 i St prp nr 1 (1998-99) for Nærings- og handelsdepartementet kun atomreaktorene. Atomenergiloven derimot gjelder eksplisitt både lager (§ 1, pkt e) og transport (særlig §§ 21 og 38). Pr i dag finnes det et større, midlertidig lager av lavt og middels radioaktivt avfall på Kjeller. Dette skal flyttes til Himdalen så snart det lar seg gjøre. I overensstemmelse med atomenergiloven synes det naturlig å presisere at statens selvassuranse i tillegg til transport av radioaktivt materiale til og fra IFEs og Statsbyggs atomanlegg også bør omfatte den midlertidige lagringen på Kjeller.

Det antas at risikoen for uhell er mindre for aktiviteter tilknyttet KLDRA Himdalen enn for atomreaktorene. Siden det forsikringsansvar staten allerede har påtatt seg tilsvarer begrensningen i atomenergilovens § 30, foreslås det ingen endringer i ansvarets størrelse. Ansvarsbeløpet er satt til 60 mill. Special Drawing Rights (SDR), noe som tilsvarer ca. 624 mill. kroner etter gjeldende kurs pr 29. oktober 1998.