1 Bakgrunn og formål



1 Bakgrunn og formål

1.1 Bakgrunn
Samferdselsdepartementet har tidligere lagt fram sektormeldinger om veg, jernbane og luftfart. I tillegg har Fiskeridepartementet lagt fram stortingsmelding om Norsk havneplan. Våren 1997 legges stortingsmeldingene Norsk veg- og vegtrafikkplan (NVVP), Norsk jernbaneplan (NJP), Norsk luftfartsplan (NLP) for perioden 1998 - 2007 fram for Stortinget. Det vil også bli lagt fram en stortingsmelding om havner og kystforvaltning. Sektormeldingene har tradisjonelt bestått av en generell del og et handlingsprogram. Den generelle delen i meldingene er benyttet til både en prinsipiell drøfting av opplegget for samferdselspolitikken og en omfattende drøfting av tverrsektorielle problemstillinger. Samferdselsdepartementet la også fram en samlet samferdselsplan i St.meld. nr. 37 (1979 - 80) basert på et større utvalgsarbeid. De prinsipper som ble nedfelt i samferdselsplanen har i høy grad preget den samferdselspolitikk som er ført i årene som fulgte.

Ved behandlingen av Innst. S. nr. 6 (1994 - 95), jf. Dok. 8: 47 (1994 - 95) i oktober 1994 ba Stortinget Samferdselsdepartementet legge fram «...eit kortfatta, overordna strategidokument for norsk samferdselspolitikk seinast våren 1996.» Stortinget pekte på den fordel som ligger i at stortingsmeldingen om den overordnede politikken kan behandles før en behandler de enkelte sektorplanene våren 1997. På denne måten vil en kunne se alle sektorene og samferdselspolitikken i en helhet, før Stortinget starter den mer konkrete behandling av de ulike sektorene. Stortinget viste også til at dokumentet «.. bør ta for seg veg, bane, luftfart, sjø, hamner, elektronisk infrastruktur og tilpassing til internasjonale infrastrukturplanar. I tillegg meiner komiteen at det er viktig å ta med kollektivtransporten. (.....) Komiteen meiner det er viktig at miljøaspektet i endå større grad vert vektlagt i samferdselspolitikken. I eit strategidokument for norsk samferdsel må det difor bli gitt ei drøfting av miljøpolitikkens betydning for transportpolitikken. Tiltak mot regionale og globale miljøproblem kan samordnast betre ved tverrsektorielle planar.»

1.2 Formål
Formålet med denne meldingen er å gi en kortfattet framstilling av hovedprinsipper som ligger til grunn for Regjeringens arbeid med en helhetlig transportpolitikk. Det legges vekt på å belyse de områder der det er viktig med samordning og koordinering av tiltak på tvers av sektorene, slik at ressurbruken i samfunnet og i samferdselssektoren blir mest mulig effektiv.

Meldingen vil være et grunnlag for de mer detaljerte sektorplanene for veg, bane, luftfart, havner og farleder som legges fram i 1997, der rammer og prioriteringer vil stå sentralt. Valg av strategi innenfor den enkelte sektor vil bli behandlet i sektorplanene.

Utarbeiding av sektorplaner kan føre til at fokus i for stor grad rettes mot prioriteringer og tiltak innen den enkelte sektor, og i mindre grad mellom sektorene. Med denne meldingen ønsker derfor Regjeringen å legge vekt på problemstillinger som er felles for de ulike sektorene, og avveininger som må foretas ved utarbeiding av en helhetlig politikk. I dette ligger f.eks. at satsing på tiltak innen en sektor kan medføre at det vil være riktig å redusere innsatsen innen en annen.

Denne meldingen vil også omhandle en nærmere vurdering i forhold til havner, sjø og elektronisk infrastruktur enn det som tidligere har vært vanlig ved utarbeiding av sektorplanene for veg, bane og luftfart.

Økonomiske rammer og andre viktige politiske premisser for samferdselssektoren må vurderes i sammenheng med Regjeringens generelle politikk. Slike forutsetninger vil bli fastlagt i forbindelse med Regjeringens arbeid med langtidsprogrammet som legges fram våren 1997.
Tilbake til innhold
Denne siden er sist oppdatert 21. mai 1996 Statens forvaltningstjeneste, ODIN-redaksjonen