1 Bakgrunn

1 Bakgrunn

EØS-komitéens beslutning nr. 15/98 gjelder innlemmelse i EØS-avtalen av EU-direktiv 97/7/EF om forbrukervern ved fjernsalgsavtaler.

Da EØS-avtalen ble inngått, inngikk det gjeldende EU-regelverk om forbrukervern i vedlegg XIX til avtalen. Nyere direktiver på området er blitt innlemmet i avtalen gjennom vedtakelsen av tilleggsavtalen til EØS-avtalen og gjennom senere vedtak i EØS-komitéen. Regelverket om forbrukerbeskyttelse i EØS-avtalen omfatter nå blant annet regelverk om villedende reklame, prismerking, forbrukerkreditter, avtaler inngått utenfor fast forretningssted, pakkereiser, avtaler om tidsparter og urimelige avtalevilkår i forbrukerkontrakter. Med hensyn til fysisk sikkerhet omfatter regelverket blant annet krav til leketøy, forbud mot farlige produktimitasjoner og, ikke minst, det generelle produktsikkerhetsdirektivet med krav til forbrukerprodukter i sin alminnelighet.

Direktivet om forbrukerbeskyttelse ved fjernsalgsavtaler ble vedtatt i Europaparlamentet og Rådet 20. mai 1997. EØS-komitéens beslutning og Europaparlaments- og rådsdirektivet i norsk oversettelse følger som trykte vedlegg til denne proposisjonen.