1 Bakgrunn

1 Bakgrunn

EØS-komitéens beslutning nr 53/98 av 29. mai 1998 gjelder innlemmelse i EØS-avtalen av Europaparlaments- og rådsdirektiv 97/55/EF om endring av direktiv 84/450/EF om villedende reklame slik at også sammenlignende reklame omfattes.

EU-regelverket om forbrukervern er inntatt i vedlegg XIX til EØS-avtalen. Regelverket omfatter nå blant annet bestemmelser om villedende reklame, prismerking, forbrukerkreditter, avtaler inngått utenfor fast forretningssted, pakkereiser, avtaler om tidsparter og urimelige avtalevilkår i forbrukerkontrakter. Et direktiv om forbrukervern ved fjernsalgsavtaler er nylig innlemmet i EØS-avtalen, jf St prp nr 47 og Innst S nr 182 (1997-98). Med hensyn til fysisk sikkerhet omfatter regelverket blant annet leketøy, farlige produktimitasjoner og det generelle direktivet om produktsikkerhet med krav til forbrukerprodukter i sin alminnelighet.

Bakgrunnen for et direktiv om sammenlignende reklame var variasjoner i reglene fra land til land og særlig de sterke restriksjonene, til dels i form av direkte forbud, mot slik reklame i flere medlemsstaters lovgivning. Det fremste siktemålet var å fastslå at sammenlignende reklame i utgangspunktet skal være tillatt, men under forutsetning av at en rekke krav til objektivitet, god forretningsskikk, etc. er oppfylt. Direktivet, i form av et endringsdirektiv til direktivet om villedende reklame, ble vedtatt i EU 6. oktober 1997. Fristen for gjennomføring i nasjonalt regelverk er 23. april år 2000.

EØS-komitéens beslutning og direktivet i norsk oversettelse følger som trykte vedlegg.