5 Uttalelse fra Statens...

5 Uttalelse fra Statens institutt for folkehelse av 27.10.1998

Utkast til St.prp. om endringer av EØS-avtalens vedlegg I

Det vises til departementets ekspedisjon av 13.10.98.

Folkehelsa har gjennomgått utkastet og nøye kontrollert at de foreslåtte tiltak er i samsvar med det som tidligere er uttalt fra SNT's vitenskapelige komite hvor Folkehelsa har formannsvervet og hvor Folkehelsa for øvrig var sterkt involvert i de tilgrunnliggende utredningene. (Rapport av 28. april 1997 og rapport av 30. mars 1998 til SNT). Vi finner at forslagene i st.prp. er i samsvar med disse tilrådingene med en reservasjon: Folkehelsa ser at i proposisjonens omtale av vitenskapskomitéens rapport av 30. mars 1998 er følgende setning i denne rapporten utelatt:

«En del forhold under pkt 2-5 mangler gruppen oversikt over, og disse tiltakene er derfor ikke inngående vurdert». Det gjelder tiltak som registrering av importbedrifter (Matilda), opprettelse av grensekontrollstasjoner, sentral prioritering av tilsynsinnsatsen på import-området og utvidet satsing på internkontroll hos importører.

Folkehelsa mener det er en forutsetning at slike tiltak er/blir iverksatt og fungerer etter sin hensikt.

Overvåkningsprogrammene hvor Folkehelsa også er sterkt involvert, er beskrevet under punkt 9. Det bør vurderes om Statens institutt for folkehelse bør nevnes sammen med de andre institusjonene som blir sterkt berørt, jfr. punkt 12: Administrative og økonomiske konsekvenser, side 34.

Folkehelsa finner at Regjeringens forslag til tiltak for løpende å vurdere de helsemessige konsekvenser og for å møte et evt. økt smittepress av en utvidelse av EØS-avtalens vedlegg I, er tilfredsstillende ut fra en human-medisinsk vurdering.

Vennlig hilsen

Bodolf Hareide

Johs. Wiik

ass.dir.