7 EØS-komitéens beslutning

7 EØS-komitéens beslutning

EØS-komitéen besluttet 17. juli 1998 å revidere vedlegg I om veterinære og plantesanitære forhold i EØS-avtalen, slik at avtalen omfatter EUs regelverk på området. Beslutningen inneholder en innledning og tre artikler. I innledningen blir det vist til EØS-avtalen og spesielt artikkel 98, som gjør det mulig å justere vedlegget gjennom beslutning i EØS-komitéen. Dette gjøres ut i fra betraktninger om at:

  • «Avtalens vedlegg I (Veterinære og plantesanitære forhold) ble sist endret ved EØS-komitéens beslutning nr. 40/96 av 5. juli 1996.

  • Partene i EØS-avtalen har gjennomgått kapittel I i vedlegg I til avtalen i samsvar med bestemmelsene i kapittelets innledende del.

  • Som følge av gjennomgåelsen er partene blitt enige om å innlemme i kapittel I bestemmelsene om tredjelandsforbindelser i rettsaktene omhandlet i det nevnte kapittel, samt bestemmelsene om grensekontroll og dyrevern.

  • Partene er videre blitt enige om å innlemme i avtalen alle de gjenstående EF-rettsakter på det veterinære område som er relevante for EØS.

  • Rettsaktene omhandlet i kapittel I får anvendelse for Island når dette er angitt.

  • Liechtenstein vil gjennomføre kapittel I i den versjon som var gjeldende før denne beslutning, fra 1. januar 2000.

  • Særlige regler som tar hensyn til de særegne forhold på det veterinære område, bør vedtas.

  • Kapittel II (Fôrvarer) og III (Plantesanitære forhold) i vedlegg I til avtalen bør ajourføres som følge av Republikken Østerrikes, Republikken Finlands og Kongeriket Sveriges tiltredelse til Den europeiske union.»

Artikkel 1 slår fast at vedlegg I til EØS-avtalen erstattes med teksten i vedlegget til beslutningen.

Artikkel 2 slår fast at beslutningen skal tre i kraft fra 1. januar 1999 forutsatt at EØS-komitéen har mottatt alle meddelelser fra partene i henhold til avtalens artikkel 103 nr. 1.

Artikkel 3 slår fast at beslutningen skal kunngjøres i EØS-avdelingen av og EØS-tillegget til De Europeiske Fellesskaps Tidende.

Norges godkjennelse av det reviderte vedlegg I om veterinære forhold, vil gjøre det nødvendig å foreta endringer i lov av 19. mai 1933 nr. 3 om tilsyn med næringsmidler og lov av 28. mai 1959 nr. 12 om kvalitetskontroll med fisk og fiskevarer o.a. EØS-komitéens beslutning av 17. juli 1998 om å revidere vedlegg I til EØS-avtalen ble derfor vedtatt med den forståelse at Stortinget må gi sitt samtykke før beslutningen kan tre i kraft i Norge, jfr. EØS-avtalens art. 103.

Det vil bli fremmet en egen Odelstingsproposisjon høsten 1998 om nødvendige endringer i norsk lovverk som følge av EØS-komitéens beslutning. Det vil i denne forbindelse også bli foretatt en del andre nødvendige lovendringer som gjøres uavhengig av en revisjon av vedlegg I. Imidlertid er det behov for å endre næringsmiddelloven slik at denne på enda et punkt blir harmonisert med kjøttproduksjonsloven, fiskekvalitetsloven samt andre lover som dekker tilsyn med matvareproduksjonen. Behovet for harmonisering gjelder å sikre hjemmel for tilsynsmyndigheten til vederlagsfritt å kunne ta ut prøvemateriale for nærmere undersøkelser. Regjeringen mener på bakgrunn av stikkprøvenes betydning for å sikre et system som ikke skal føre til forringelse av helsesituasjonen for mennesker eller dyr, at det er viktig med konsistens i regelverket på dette punkt. Regjeringen vil fremme forslag om endring av næringsmiddelloven på dette punkt våren 1999.