1 Bakgrunn

1 Bakgrunn

Kultursamarbeidet med EU er nedfelt i EØS-avtalens protokoll 31, artikkel 13, Kultur. Kulturfeltet ble innlemmet som en del av samarbeidet på særlige områder utenfor de fire friheter ved EØS-komitéens beslutning nr. 36/95 av 19. mai 1995, som trådte i kraft 1. juni 1995.

Protokoll 31, artikkel 13 om kultur, åpner for full deltakelse for EFTA/EØS-landene i EUs kulturprogram og andre aktiviteter på kulturområdet. Artikkelen stadfester at samarbeidet på kulturområdet skal styrkes innenfor rammen av Fellesskapets virksomhet og programmer, og at EFTA/EØS-landene skal delta i Fellesskapets ulike aktiviteter på området. EFTA/EØS-landene skal også delta i EUs komitéer og andre organer som bistår Kommisjonen med hensyn til ledelse, utvikling og gjennomføring av disse programmene, aktivitetene og virksomheten. En generell beskrivelse av kultursamarbeidet i EU og kulturprogrammene Kaleidoskop, Ariane og Rafael, som utgjorde den første generasjonen av EUs kulturprogram, finnes i St. prp. nr. 73 (1994-95) som ble fremlagt i forbindelse med at artikkel 13, Kultur, ble innlemmet i EØS-avtalens protokoll 31.

Norge har siden 1996 deltatt i kulturprogrammene Kaleidoskop, Ariane og Rafael og pilotprogrammene til disse, på grunnlag av bestemmelsene for kultursamarbeidet i artikkel 13. Disse programmene er avsluttet 31. desember 1999 og avløses av Kultur 2000-programmet, EUs første rammeprogram for kulturelt samarbeid, med virkning fra 1. januar 2000. Det formelle vedtaket i EU om etablering av Kultur 2000-programmet forventes fattet i februar 2000. Programmet er åpent for EFTA/EØS-landenes deltakelse. Protokoll 31, artikkel 13, i EØS-avtalen må endres for at samarbeidet på kulturområdet skal kunne inkludere deltakelse i Kultur 2000-programmet.

Norsk deltakelse i programmet nødvendiggjør bevilgningsvedtak og Stortingets samtykke til deltakelse er nødvendig. For at Norge skal kunne delta i programmet fra starten av, legges det opp til at Stortingets samtykke innhentes før det er truffet beslutning i EØS-komitéen. EØS-komitéens beslutning i denne forbindelse forventes tatt i komitéens møte 31. mars 2000.

Europaparlaments- og rådsvedtak og utkast til EØS-komitéens beslutning om Kultur 2000-programmet i uoffisiell norsk oversettelse følger som trykte vedlegg til denne proposisjonen.