4 Konstitusjonelle forhold

4 Konstitusjonelle forhold

Siden norsk deltakelse vil bli finansiert over en tidsramme på 5 år, må Stortingets samtykke til godkjenning av EØS-komitéens beslutning innhentes, jf. Grunnloven §26 annet ledd. Island og Liechtenstein har ikke tilsvarende behov for slike prosedyrer i denne saken. En EØS-komitébeslutning kan ikke tre i kraft for EFTA/EØS-landene før alle nødvendige notifikasjoner om at konstitusjonelle prosedyrer er avsluttet, er mottatt.

For å forhindre at Norge forsinker ikrafttredelse av beslutningen og muliggjøre EFTA/EØS-deltakelse i programmet så tidlig som mulig, foreslår Regjeringen at Stortingets samtykke innhentes før beslutningen er fattet i EØS-komitéen, som et samtykke til deltakelse i EØS-komitéens beslutning. Det vil da ikke være nødvendig for Norge å ta noe forbehold om konstitusjonelle prosedyrer ved vedtakelsen. Det forventes ikke at det vil skje noen endringer i utkastet til EØS-komitébeslutning. Dersom den endelige beslutningen avviker vesentlig fra det utkastet som fremlegges i denne proposisjonen, vil saken bli forelagt Stortinget på nytt.

Stortingets EØS-utvalg ble orientert om saken den 25. januar 2000.

Regjeringen vil løpende vurdere behovet for å benytte samme prosedyre i tilsvarende saker slik at ikke forsinkelser i strid med Norges interesser oppstår. Hovedregelen vil imidlertid fortsatt være at sakene legges frem for Stortinget etter beslutning i EØS-komitéen.