6 Vurdering

6 Vurdering

Det er i norsk interesse å medvirke til utviklingen av internasjonalt og europeisk kultursamarbeid. Norges deltakelse i EUs kulturprogram med basis i EØS-avtalen, gir aktører i norsk kulturliv en unik mulighet til å lede og delta i transnasjonale kunst- og kulturprosjekter med støtte fra EUs kulturprogram. Norske kunstnere, forlag, organisasjoner og institusjoner innen kunst, kultur og kulturvern, inklusive kulturminnevern, har oppnådd meget gode resultater innenfor rammene av de tre opprinnelige kulturprogrammene Kaleidoskop, Ariane og Rafael.

Spesielt kan det trekkes frem at initiativ fra frie grupper innen musikk, teater og dans har fått god uttelling innenfor rammen av Kaleidoskop-programmet. Videre har norske forlag presentert en rekke meget gode prosjekter og utmerket seg i konkurransen om støtte til oversettelse. I tillegg har en rekke titler av norske forfattere blitt oversatt til andre europeiske språk av utenlandske forlag. I tilknytning til Rafael-programmet kan det igjen nevnes at Nidaros domkirkes restaureringsarbeider har fått støtte som europeisk laboratorium for kulturarv i 1998 og 1999, noe som har stor betydning, både av finansiell og prestisjemessig art, for utviklingen av et europeisk forskningsprogram i tilknytning til en ny restaureringsplan for Nidaros domkirke.

Kulturdepartementet mener at Kultur 2000-programmet vil være et viktig incitament til å bidra til at norske kunstnere og kulturaktører kan utvikle og delta i felles kunstneriske og kulturelle prosjekter med kunstnere og kulturarbeidere fra andre europeiske land. Programmets prioritering av prosjekter av eksperimentell karakter innebærer en betydelig satsing på europeisk samarbeid i utviklingen av nyskapende kulturelle uttrykk. Programmet vil også bidra til å fremme mer langsiktige samarbeidsprosjekt gjennom kulturelle nettverk i Europa. Kulturdepartementet ser det som viktig at norske kunstnere og andre aktører i norsk kulturliv aktivt bidrar til utveksling, kommunikasjon og felles nyskapning innen nettverk av europeiske kunstnere og kulturarbeidere. De norske erfaringene med den første generasjonen av EUs kulturprogram er meget gode. Over hundre prosjekter med norsk ledelse eller deltakelse har fått støtte de fire årene Norge har deltatt i kultursamarbeidet med EU. Kulturdepartementet ser at det fortsatt er et betydelig potensiale for å øke interessen for å søke EU-støtte blant norske kulturaktører.