7 Økonomiske og administrative...

7 Økonomiske og administrative konsekvenser

EØS-komitéens beslutning vil innebære en forpliktelse for Norge til å bidra økonomisk til programmet. I perioden 1996 til 1999 da Norge deltok i pilotprosjekter for Kaleidoskop, Ariane og Rafael, i de ordinære programmene og i prøveprosjektene til Kultur 2000-programmet, har den samlede støtten til prosjekter med norsk ledelse ligget over de samlede norske utgiftene til kontingenter til kultursamarbeidet med EU. I tillegg kommer støtten som er blitt norske kulturaktører til del ved at de har vært medarrangører av samarbeidsprosjekter ledet fra andre europeiske land, men der den økonomiske effekten er vanskelig å beregne.

Med en total kostnadsramme på 167 millioner euro for perioden 2000 - 2004 for Kultur 2000-programmet vil de norske forpliktelsene i form av finansielt bidrag til EUs kulturprogram, med basis i EØS- avtalens artikkel 82, øke i forhold til tidligere nivå. Norges kontingent vil tilsvare om lag 1,8 % av totalrammen, d.v.s. omtrent 3 millioner euro over 5 år. Dette vil utgjøre en kostnad på rundt 25 millioner kroner (med omregningskurs 8,3), i gjennomsnitt 5 millioner årlig. I tillegg kommer den norske andelen av EFTA/EØS-landenes bidrag til Kommisjonens administrasjon av programmet som fastsettes årlig, anslagsvis til 20-30 % utover programkostnadene. I praksis vil de årlige kostnadene variere noe gjennom programmets løpetid og noen av utgiftene vil påløpe etter avsluttet program. I gjennomsnitt anslås utgiftene ved norsk deltakelse i programmet til å bli i størrelsesorden 6-6,5 millioner norske kroner per år. Utgiftene dekkes over Kulturdepartementets budsjett kapittel 320 post 75.

I tillegg til utgiftene til EUs kulturprogram over kapittel 320 post 75, har det i foregående periode vært tilført ressurser til Norsk kulturråd, NORLA - Kontoret for norsk litteratur i utlandet og Norsk museumsutvikling for å gi informasjon og rådgivning til potensielle søkere til henholdsvis Kaleidoskop, Ariane og Rafael. Med bakgrunn i at støtten til europeiske kulturprosjekter nå samles i ett felles program, har Kulturdepartementet til vurdering en omorganisering av den nasjonale informasjons- og rådgivningstjenesten. Det forutsettes at kostnadene ved tjenesten, et såkalt nasjonalt kontaktpunkt for Kultur 2000-programmet, ikke skal medføre økte utgifter. Det forutsettes videre at det inngås årlige kontrakter med EU-kommisjonen om samfinansiering av informasjons- og rådgivningstjenesten, med bakgrunn i den praksis som ble etablert under de tidligere programmene. EU-kommisjonen har bidratt med inntil 50 %, maksimalt 30.000 euro, for kategorien små og mellomstore land, til å drive nasjonale kontaktpunkt, innenfor en frivillig ordning som tilbys deltakerlandene.

EØS-komitéens beslutning medfører ikke endringer i norske lover eller forskrifter.