Historisk arkiv

- Tanafjorden blir fri for oppdrett med laksefisk

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen legger i dag frem en stortingsproposisjon om vern av villaksen, der det blant annet er foreslått 15 nye nasjonale laksevassdrag og 8 nye nasjonale laksefjorder. I Finnmark foreslås Kongsfjordelva som nytt nasjonalt laksevassdrag og Kongsfjorden som ny laksefjord.

Pressemelding

Dato: 15.12.06

Miljøvernminister Helen Bjørnøy:

- Tanafjorden blir fri for oppdrett med laksefisk og Kongsfjordelva blir nytt nasjonalt laksevassdrag

Regjeringen legger i dag frem en stortingsproposisjon om vern av villaksen, der det blant annet er foreslått 15 nye nasjonale laksevassdrag og 8 nye nasjonale laksefjorder. I Finnmark foreslås Kongsfjordelva som nytt nasjonalt laksevassdrag og Kongsfjorden som ny laksefjord. I tillegg foreslås det at Tanafjorden, som ble opprettet som nasjonal laksefjord i 2003, skal være fri for oppdrett med laksefisk.

Det er fra før opprettet ti nasjonale laksevassdrag og fem nasjonale laksefjorder i Finnmark, som er et av verdens viktigste områder for atlantisk laks.

- Jeg er svært fornøyd med at det nå ligger an til at hele elleve av laksevassdragene i Finnmark blir sikret som nasjonale laksevassdrag. Det er også gledelig at Tanafjorden blir permanent fri for oppdrett av laksefisk, og jeg ser på dette forslaget som et viktig gjennombrudd i en svært konfliktfylt sak, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Kongsfjordelva har en tallrik laksebestand som domineres av smålaks. Vassdraget er meget produktivt og gir høye laksefangster i forhold til elvas lengde. Den foreslåtte laksefjorden har samme omfang som den midlertidige sikringssonen fra 1989. Det foregår ikke fiskeoppdrett innenfor området.

Tanavassdraget anses som verdens viktigste vassdrag for atlantisk villaks og er en ressurs Norge deler med Finland. Laksebestandene her har også stor betydning for samisk kultur. Regjeringen foreslår derfor at den etablerte laksefjorden Tanafjorden skal være fri for oppdrett med laksefisk.

Regjeringens forslag innebærer at det til sammen blir 52 nasjonale laksevassdrag og 29 nasjonale laksefjorder i Norge.

I de nasjonale laksevassdragene vil det ikke være tillatt med nye tiltak og aktiviteter som kan skade villaksen. I laksefjordene skal det blant annet ikke etableres nye matfiskanlegg for laksefisk, og eksisterende virksomhet vil bli underlagt strengere krav til rømmingssikring og sykdomskontroll. Større inngrep i munningsområdene og virksomhet med risiko for alvorlig forurensning er heller ikke tillatt. Laksebestandene i de nasjonale laksevassdragene skal prioriteres med hensyn til andre tiltak for villaksen.

- Hele tre fjerdedeler av den norske villaksressursen får nå en særlig beskyttelse i vassdrag og fjordområder. I tillegg styrker vi villaksens livsvilkår blant annet gjennom nye tiltak mot rømming av oppdrettslaks, bevaring av leveområder og bedre regulering av laksefisket, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Den atlantiske villaksen er nede på et historisk lavt nivå, og en rekke trusler skaper stor usikkerhet om laksebestandenes fremtid. I Norge er 45 laksebestander utryddet, og om lag 1/3 av de 401 gjenværende bestandene er truede eller sårbare.

Kart over verneområde (pdf 530 kb)

Les stortingsproposisjon " Om vern av villaksen og ferdigstilling av nasjonale laksevassdrag og laksefjorder".

Les mer om stortingsproposisjonen om vern av villaksen hos Miljøverndepartementet.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Steinar Hermansen, tlf. 22 24 58 86