Historisk arkiv

- Namsen og Verdalselva blir nasjonale laksevassdrag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Stoltenberg II

Utgiver: Miljøverndepartementet

Regjeringen legger i dag frem en stortingsproposisjon om vern av villaksen, der det blant annet er foreslått 15 nye nasjonale laksevassdrag og 8 nye nasjonale laksefjorder. Både Namsen og Verdalselva er med i forslaget.

Pressemelding

Dato: 15.12.06

Miljøvernminister Helen Bjørnøy:

- Namsen og Verdalselva blir nasjonale laksevassdrag

Regjeringen legger i dag frem en stortingsproposisjon om vern av villaksen, der det blant annet er foreslått 15 nye nasjonale laksevassdrag og 8 nye nasjonale laksefjorder. Både Namsen og Verdalselva er med i forslaget.

Det er tidligere opprettet fire nasjonale laksevassdrag i Nord-Trøndelag.

– Jeg er svært fornøyd med at det nå ligger an til at ytterligere to svært viktige laksevassdrag i Nord-Trøndelag blir sikret som nasjonale laksevassdrag, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Laksebestanden i Namsen er svært tallrik og har et stort innslag av storlaks. Ovenfor lakseførende strekning finnes det også en unik forekomst av en ferskvannslevende laksebestand (Namsblanken). Laksefangstene er svært høye og overgås vanligvis bare av Tanavassdraget i Finnmark. Laksebestanden i Verdalselva består i hovedsak av små- og mellomlaks, men i enkelte år er det også en betydelig andel storlaks. Også her er fangstene høye.

Både Namsen og Verdalselva munner ut i en etablert laksefjord, henholdsvis Namsfjorden og Trondheimsfjorden. Det er derfor ikke foreslått nye laksefjorder i Nord-Trøndelag.

Regjeringens forslag innebærer at det til sammen blir 52 nasjonale laksevassdrag og 29 nasjonale laksefjorder i Norge.

I de nasjonale laksevassdragene vil det ikke være tillatt med nye tiltak og aktiviteter som kan skade villaksen. I laksefjordene skal det blant annet ikke etableres nye matfiskanlegg for laksefisk, og eksisterende virksomhet vil bli underlagt strengere krav til rømmingssikring og sykdomskontroll. Større inngrep i munningsområdene og virksomhet med risiko for alvorlig forurensning er heller ikke tillatt. Laksebestandene i de nasjonale laksevassdragene skal prioriteres med hensyn til andre tiltak for villaksen.

- Hele tre fjerdedeler av den norske villaksressursen får nå en særlig beskyttelse i vassdrag og fjordområder. I tillegg styrker vi villaksens livsvilkår blant annet gjennom nye tiltak mot rømming av oppdrettslaks, bevaring av leveområder og bedre regulering av laksefisket, sier miljøvernminister Helen Bjørnøy.

Den atlantiske villaksen er nede på et historisk lavt nivå, og en rekke trusler skaper stor usikkerhet om laksebestandenes fremtid. I Norge er 45 laksebestander utryddet, og om lag 1/3 av de 401 gjenværende bestandene er truede eller sårbare.

Kart over Namsfjorden (pdf 760 kb)

Les stortingsproposisjon " Om vern av villaksen og ferdigstilling av nasjonale laksevassdrag og laksefjorder".

Les mer om stortingsproposisjonen om vern av villaksen hos Miljøverndepartementet.

Kontaktperson: Avdelingsdirektør Steinar Hermansen, tlf. 22 24 58 86