– En forsvarsindustri i verdensklasse

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Statsminister Jonas Gahr Støre og forsvarsminister Bjørn Arild Gram besøkte mandag Kongsberg Defence and Aerospace (KDA). Der fikk de se i praksis hvor viktig norsk våpenproduksjon og teknologi er for nasjonal og alliert forsvarsevne.

– Norge er et lite land, men vi har en forsvarsindustri i verdensklasse her på Kongsberg. Det er avgjørende for vår egen sikkerhet, og ikke minst viktig nå når Ukraina kjemper for frihet. Den økte etterspørselen etter våpen og ammunisjon er en sterk påminnelse om at KDA er en viktig og integrert del av nasjonal, og alliert beredskap, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Under besøket fikk statsministeren og forsvarsministeren orienteringer om leveranser til forsvarssektoren og produksjonskapasitet. De fikk også møte lærlinger, fagarbeidere og ansatte og fikk en omvisning i produksjonshallen for NASAMS luftvern.

Statsministeren og forsvarsministeren står foran et NASAMS våpensystem.
Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System, forkortet NASAMS. Foto: Ingrid Brandal Myklebust / Statsministerens kontor

– KDA er en av Norges fremste teknologibedrifter. Luftvernsystemet NASAMS og sjømålsmissilet NSM er konkrete eksempler på kvaliteten på det KDA produserer, og hva teknologien betyr for vår nasjonale og alliert forsvarsevne. At Ukraina klarer å skyte ned mange av missilene fra Russland, skyldes blant annet donasjon av nettopp NASAMS, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

– Det at KDA har lykkes med å utvikle og produsere avanserte og effektive forsvarssystemer som fortrekkes av våre viktigste allierte viser ikke bare at teknologien de leverer er i verdensklasse. Det vitner også om tillit til bedriftens evne til å levere, spesielt i krisesituasjon. Og det vitner om tillit til norske myndigheters forsvarsindustrielle politikk og at vi samarbeider for å sikre leveransesikkerhet, både nasjonalt og internasjonalt, sier forsvarsministeren.