– Et stabilt Midtøsten og Libanon er viktig også for vår sikkerhet
Nyhet | Dato: 23.05.2025 | Utenriksdepartementet
Det norske engasjementet for stabilitet, sikkerhet og utvikling sto i sentrum da utviklingsminister Åsmund Aukrust besøkte Libanon i dag. Norge og Libanon har gode og langvarige bilaterale relasjoner. Norge ønsker å se et stabilt Libanon i vekst hvor libanesere kan leve i fred- og det vil Norge bidra til.

Centimeter for centimeter. Arbeidet med å fjerne miner og eksplosiver i det sørlige Libanon krever både mot, kunnskap og masse tålmodighet. Det er ingen snarveier når krigen skal ryddes opp og områdene gjøres klar for en ny fremtid. Utviklingsminister Åsmund Aukrust besøkte i dag ett av Norsk Folkehjelps prosjekt i Tayr Debba. Her ryddes det, sakte, men sikkert, for å gi plass til å dyrke mat. I dette området er det stort sett klaseammunisjon.

– I mange områder varer krigen i mange tiår etter at den er avsluttet, fordi det ligger udetonerte eksplosiver og miner på bakken. Klasebomber er en versting fordi et stort antall bomber spres over et stort område, og utgjør en fare for befolkningen. Derfor gikk Norge foran i kampen mot det internasjonale klasebombeforbudet som ble vedtatt i 2008. Vi ser at denne og lignende avtaler, som minekonvensjonen, er under press. Da er det ekstra viktig å være her, sier utviklingsminister Åsmund Aukrust.

Libanon har verdens største flyktningebefolkning sett i forhold til størrelsen på landets befolkning. Situasjonen har skapt en stor belastning på samfunnet og sosiale spenninger mellom grupper. Både flyktninger og sårbare libanesere har opplevd økonomisk krise og fattigdom. De humanitære behovene i landet er fortsatt store. I tillegg er det store behov knyttet til gjenoppbygging og landet står i en krevende økonomisk og sikkerhetsmessig situasjon. Den nye politisk ledelsen har igangsatt flere viktige reformer, og det er håp om at det vil sikre økonomisk støtte til gjenoppbygging og tiltrekke utenlandske investeringer. Aukrust har hatt flere politiske møter, blant annet med visestatsminister Tarek Mitri, hvor dette var tema.
– Jeg er bekymret over de daglige bruddene på våpenhvilen som ble inngått i november i fjor. Vi ber Israel overholde sin del av avtalen. At våpenhvilen holder, er helt avgjørende for et stabilt Libanon og for gjenoppbyggingen av landet. Norge støtter libanesiske myndigheters implementering av FNs sikkerhetsresolusjon 1701, som innebærer blant annet å utvide statssuverenitet, styrke hæren og avvæpne Hizballah og andre væpnede grupper, sier Aukrust.
I tillegg til FNs utviklingsprogram, UNDP og FNs høykommissær for flyktninger UNHCR, besøkte Aukrust en helseklinikk i regi av UNRWA, FNs organisasjon for palestinske flyktninger. De leverer grunnleggende tjenester for palestinske flyktninger i Palestina, Syria, Libanon og Jordan. FN-organisasjonen står i en dyp politisk og finansiell krise. Arbeidet i Palestina er hardest rammet, men også i Libanon har det blitt vanskeligere.

– De ansatte jeg møtte er fortvilet fordi de må gjøre helt umulige valg nå som det er mindre penger. Helsetilbudet til UNRWA er det eneste tilbudet til palestinerne her. For dem som har alvorlige sykdommer, som kreft, er de forskjellen mellom liv og død. UNRWA er under politisk angrep, og de takket for at Norge har stilt opp og forsvart organisasjonen. Faller UNRWA står et helt folk uten grunnleggende tjenester og det er kritisk for hver enkelt, men også for stabiliteten i regionen sier Aukrust.
Midtøsten er en del av våre nærområder og Norge har i mange år arbeidet for stabilitet og utvikling i regionen. Det handler også om våre interesser og sikkerhet. Norge og Libanon har et sterkt og langvarig vennskap og dette besøket er en bekreftelse på det gode forholdet. Mange nordmenn har tjenestegjort i FN-styrken, UNIFIL, og har sterke minner fra landet.
– Vi ønsker at den nye regjeringen vil lykkes i arbeidet med å oppnå sikkerhet, stabilitet, suverenitet og skape økonomiske og sosiale muligheter for den libanesiske befolkningen. Stabilitet i regionen og i Libanon er viktig, også for vår sikkerhet her hjemme, avslutter Aukrust.