Nyheter

85 år siden Krystallnatten

I dag, 9. november 2023, er det 85 år siden den såkalte Krystallnatten (novemberpogromene). Natten mellom 9. og 10. november 1938 gjennomførte det nazistiske regimet en omfattende terroraksjon mot jøder og jødisk eiendom i Tyskland og andre tyskokkuperte områder.

Novemberpogromene, 1938  Berlin
Dagen etter Krystallnatten i Berlin, november 1938. Foto: Karl H. Paulmann /Jean-Pierre Dalbéra

Pogromene markerte starten på en systematisk jødeforfølgelse som bare få år senere utviklet seg til holocaust. I Norge ble også jødene utsatt for forfølgelse og deportasjoner under 2. verdenskrig.

- Markeringen av Krystallnatten (novemberpogromene) er en viktig påminnelse om jødehatets ytterste konsekvens. Antisemittisme finnes fremdeles i samfunnet vårt, og den siste tiden har jødiske nordmenn i økende grad opplevd utrygghet og truende hendelser. Arbeidet mot antisemittisme, rasisme og hat mot minoriteter står høyt på regjeringens dagsorden – vi skal ha et trygt samfunn for alle i Norge, uansett hvilken tro eller identitet man har, sier kommunal- og distriktsminister Erling Sande.

For bare noen dager siden varslet han at regjeringen vil sette i gang arbeidet med en ny handlingsplan mot antisemittisme.

– Det er ingen tvil om at det er behov for vedvarende og økt innsats mot antisemittisme. Vi har alle et ansvar for å bekjempe fordommer og rasisme. Det er ikke jødenes ansvar å bekjempe antisemittisme i Norge, det er vårt felles ansvar, sier Sande.