Avvikler særskilte innreisetiltak mot reisende fra sørlige Afrika

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

De særskilte innreisetiltakene som ble innført mot reisende fra åtte land i sørlige Afrika i slutten av november avvikles. Tiltakene ble innført for å begrense og forsinke spredning av omikronvarianten. Regjeringen opprettholder de strenge innreisetiltakene som gjelder generelt ved innreise til Norge.

– Omikron har nå etablert seg i mange land, også i Norge. Helsedirektoratet og FHI mener det ikke lenger er formålstjenlig å beholde spesifikke tiltak rettet mot reisende fra disse åtte landene. Derfor avvikles de særskilte tiltakene. Samtidig viderefører vi de strenge innreisetiltakene som gjelder generelt ved innreise til Norge, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

De særskilte tiltakene var rettet mot reisende fra Sør-Afrika, Mosambik, Namibia, Zimbabwe, Botswana, Lesotho, Eswatini og Malawi, der virusvarianten omikron var oppdaget. Endringen trer i kraft 22. desember kl. 24.00.

Viderefører tiltak

De strenge tiltakene som gjelder generelt ved innreise til Norge videreføres. Dette er:

  • Krav om innreiseregistrering for alle.
  • Krav om at alle reisende i hovedsak plikter å testes ved ankomst til Norge.
  • Krav om attest for negativ test tatt før ankomst for personer som ikke kan dokumentere at de er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19 med verifiserbart koronasertifikat.
  • Innreisekarantene for personer som ankommer fra et land med karanteneplikt og som ikke kan dokumentere at de er fullvaksinert eller har gjennomgått covid-19 med verifiserbart koronasertifikat

Tiltak som avvikles

De særskilte tiltakene rettet mot reisende fra de åtte landene i sørlige Afrika som avvikles 22. desember kl. 24.00 er:

  • Krav om at de som ankommer Norge med fly direkte fra disse landene ikke skal forlate flyet.
  • Krav om attest for negativ test tatt før ankomst for alle.
  • Innreisekarantene for alle.
  • Krav om opphold på karantenehotell.

Personer som oppholder seg på karantenehotell når forskriften trer i kraft, kan fullføre innreisekarantenen i egen bolig eller på annet egnet oppholdssted der det er mulig å unngå nærkontakt med andre, med enerom, eget bad og eget kjøkken eller matservering. De kan ta offentlig transport til et nytt oppholdssted. Dersom de ønsker det, kan de fullføre innreisekarantenen på karantenehotellet.