Historisk arkiv

Presseinvitasjon:

Forsvarsministeren besøker soldatene som er klare for NATO-oppdrag

Historisk arkiv

Publisert under: Regjeringen Solberg

Utgiver: Forsvarsdepartementet

Onsdag 24. mai vil forsvarsminister Ine Eriksen Søreide besøke Hæren på Rena. Hun møter soldatene som nå reiser til Litauen for å være en del av NATOs tiltak for kollektivt forsvar og avskrekking – Enhanced Forward Presence (EfP).

Norge bidrar fra slutten av mai 2017 med et mekanisert kompani til Litauen som en del av NATOs operasjon Enhanced Forward Presence.
Norge bidrar fra slutten av mai 2017 med et mekanisert kompani til Litauen som en del av NATOs operasjon Enhanced Forward Presence. Foto: Forsvaret

Under NATO-toppmøtet i Warszawa i fjor ble det beslutte at NATO skal stille med en bataljonstridsgruppe i hver av landene i Polen, Latvia. Estland og Litauen.  Til sammen vil alliansen stille med en styrke på rundt tusen personer i hvert land. Norge stiller med en mekanisert kompanistridsgruppe på om lag 200 personer, som vil være i Litauen i seks måneder.

-  Konseptet er en del av NATOs brede tilnærming for å styrke alliansens evne til å avskrekke konflikt og forsvare allierte. NATO må tilpasse seg nye sikkerhetsutfordringer og trygge alle medlemslandene. Det er viktig for oss å være med på de beroligende tiltakene som våre allierte ønsket seg i øst. Jeg ser fram til å møte soldatene som skal bidra til dette sentrale oppdraget for NATO, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Den norske styrken drar til Litauen i disse dager. Det første materiellet er allerede sendt, og hovedstyrken vil ankomme 29. mai.

Les mer om oppdraget her:

https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/norge-bidrar-til-alliert-sikkerhet-i-ost/id2507662/

https://forsvaret.no/aktuelt/klare-for-oppdrag-i-litauen

Om styrken
Styrken vil inngå i den multinasjonale bataljonen i Litauen, med tysk ledelse og med deltakelse av blant annet nederlandske og belgiske enheter i tillegg. Bataljonen står under NATO-kommando.

Den norske styrken består av omkring 200 profesjonelle soldater. Majoriteten tilhører Telemark bataljon, men de er støttet av soldater fra hele Brigade Nord, herunder ildledere, militærpoliti, sambandsstøtte, logistikk og ingeniører.

Oppdraget vil vare i seks måneder.

Det norske eFP bidraget vil være stasjonert i en militærbase i byen Rukla i nærheten av Kaunas.

Den norske styrken er oppsatt som en kompanistridsgruppe og har med seg en rekke kapasiteter, som ni stridsvogner, fem CV90 kampvogner, to stormingeniørvogner (STING), to ingeniørpanservogner, to bropanser og to bergepanser. I tillegg har styrken med seg ildledervogner, sekshjulinger (lett terrengkjøretøy), gravemaskiner og kommando- og kontrollvogner. Dette er første gang Norge deployerer stridsvogner i en internasjonal operasjon.

Priv til red:

Media er velkommen til å dekke besøket. Det vil bli mulighet for intervju med forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, sjef for Telemark bataljon Terje Bruøygard og styrkesjef Brage Reinaas.

Hæren vil vise fram en del av materiellet som de vil ha med seg på oppdraget.

Oppmøte i porten i Rena leir kl. 10.30 onsdag 24. mai.

Påmelding innen 15.00 tirsdag 23.mai til Aleksander Hage, Hæren: aleksander.hage@gmail.com eller telefon 936 30 111.

Pressekontakt for forsvarsministeren: Marita I. Wangberg, miw@fd.dep.no eller telefon 905 123 19.