Internasjonale operasjoner

Norge har lang tradisjon som støttespiller for FN- og NATO-operasjoner. Norske bidrag til ISAF-operasjonen i Afghanistan har vært det største norske utenlandsoppdraget de senere år.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide deltar på forsvarsministermøtet i NATO - her sammen med generalsekretær Jens Stoltenberg.

Klare for NATO-oppdrag i Litauen

Forsvarsministeren besøkte 24. mai soldatene som er klare for NATO-oppdraget i Litauen. Soldatene reiser til Litauen for å være en del av NATOs tiltak for kollektivt forsvar og avskrekking – Enhanced Forward Presence (EfP). Under NATO-toppmøtet i Warszawa i fjor ble det beslutte at NATO skal stille med en bataljonstridsgruppe i hver av landene i Polen, Latvia. Estland og Litauen. Til sammen vil alliansen stille med en styrke på rundt tusen personer i hvert land. Norge stiller med en mekanisert kompanistridsgruppe på om lag 200 personer, som vil være i Litauen i seks måneder.

Illustrasjonsbilde

Viderefører Norges bidrag til Afghanistan

Norge vil fortsette å trene og støtte afghansk spesialpoliti i Kabul i 2017, med om lag 50 personell. Den økonomiske støtten til de afghanske sikkerhetsstyrkene videreføres på dagens nivå, med 150 millioner kroner årlig i perioden 2018-2020.

Det vil være åpent skip med KNM Fridtjof Nansen ved Akershus Festning i Oslo.

Norsk fregatt leder NATOs maritime styrke i hele 2017

I hele 2017 vil det være en norsk fregatt som leder NATOs maritime styrke, SNMG1. - Dette er et meget substansielt norsk bidrag som styrker NATOs maritime tilstedeværelse i våre nærområder, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Aktuelt nå

Ny hurtig reaksjonsstyrke

Mandag 30. november signerte sju forsvarsministre en avtale om å danne en hurtig reaksjonsstyrke, Joint Expeditionary Force. – Styrken vil bidra til bedre sikkerhet i Europa, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide. – Dette er en oppfølging av den første JEF-avtalen vi signerte under NATO-toppmøtet i Wales i 2014.

Vil styrke NATO

– Båndet mellom amerikanske og europeiske allierte er fortsatt sterkt. Forsvarsminister James Mattis bekreftet den sterke amerikanske forpliktelsen til NATO på sitt første ministermøte. Samtidig framførte han et tydelig og kjent amerikansk budskap om at europeiske allierte må styrke sine forsvarsbudsjetter betydelig. Nå vil vi jobbe videre for å tilpasse alliansen til dagens og fremtidens utfordringer, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide etter forsvarsministermøtet i Brussel 15. - 16. februar.

Pågående internasjonale operasjoner

På forsvaret.no kan du se en oversikt over de ulike bidragene av internasjonale operasjoner som Norge nå deltar i.

Flere saker om Internasjonale operasjoner

Dokumenter

Særavtale for tjenestegjøring i internasjonale operasjoner

Det ble fredag 18. mars 2016 inngått revidert Særavtale for tjenestegjøring i internasjonale operasjoner.

Prop. 1 S (2016–2017)

Her kan du lese forsvarsbudsjettet for 2017 med oversikt over planlagte internasjonale operasjoner.

Ressurser

Tilbakemeldingsskjema

Fant du det du lette etter?

Kommentaren innholder ulovlige tegn!

Tusen takk for ditt svar!

Alle tilbakemeldinger blir lest, men vi kan ikke svare deg.