Ekspertgruppe foreslår nye tiltak for å redusere forbruk
Nyhet | Dato: 26.05.2025 | Klima- og miljødepartementet
Tekstilavgift på nye klær, reparasjonsordning for elektronikk og avgift på plastemballasje er blant anbefalingene i en ny rapport.

Mandag 26. mai overrakte ekspertgruppen sin rapport til klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
– I dag forbruker vi langt mer enn det jorda vår tåler. Vi må bort fra en bruk-og-kast-økonomi og over til en økonomi der vi i større grad reparerer, bruker om igjen, og deler på ressursene. Da trenger vi nye virkemidler som gjør det lønnsomt å ta vare på det vi har. Vi er mange som har sett fram til ekspertgruppens rapport og jeg gleder meg til å lese den, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Du kan lese rapporten her: Ikke rett fram
Ombruke og reparere
Den globale bruken av ressurser truer klodens tålegrenser. Ifølge FNs ressurspanel står ressursbruken globalt for mer enn 90 prosent av nedbygging av natur og belastning på vannressurser, over 55 prosent av klimagassutslippene og opptil 40 prosent av helseskadelig luftforurensing. Ifølge OECD har nordmenn blant verdens høyeste materialforbruk.
Hensikten med en sirkulær økonomi er å se verdiene i det vi allerede har. Ved å ombruke, materialgjenvinne og reparere store og små produkter, sløser vi mindre og sikrer at ressursene våre får nye og lengre liv.
Det gjelder alt fra små databrikker i telefonen din, til store, tunge byggematerialer i bygg- og anleggsnæringen.
79 forslag
En sirkulær økonomi skal omstille hele samfunnet og skape nye forretningsmuligheter.
– Forbruket vårt, både privat og i næringene, må dreies mot varer og tjenester med lavere klima- og miljøpåvirkning. Dagens produksjon og bruk av varer og tjenester gir utslipp, naturinngrep og forurensning. Prisene på varene gjenspeiler ikke dette. Det må bli dyrere å kjøpe nytt og enklere å ta vare på ressursene vi har, sier forsker Brita Bye som har ledet ekspertgruppen
Regjeringen satte ned ekspertgruppen våren 2024. Den fikk blant annet i oppdrag å utrede virkemidler for å ta bedre vare på ressursene våre, og foreslå eventuelle endringer i dagens virkemiddelbruk. Ekspertgruppen ble også bedt om å se på endringer i skatte- og avgiftssystemet, og spesifikt utrede en tekstilavgift.
Totalt kommer ekspertgruppen med 79 anbefalinger for tiltak i syv ulike verdikjeder i Norge. Dette er noen av forslagene.
- EU går foran i utviklingen av regelverk som fremmer sirkulære løsninger. Norge må fortløpende og så raskt som mulig gjennomføre relevant EU-regelverk i EØS-avtalen
- Avgift på plastemballasje. Den skal stimulere til materialgjenvinning og redusere plastforbruket. Avgiften bør avhenge av mengden materialgjenvunnet plast som benyttes i emballasjen.
- Bransjeordning for reparasjon av elektronikk. Støtte til reparasjoner bør gis som direkte støtte. Det er mer effektivt enn fritak av moms.
- En avgift på tekstiler. Den skal være basert på vekt og antall enheter. Hensikten er å redusere forbruket av nye tekstiler i Norge. Ved å redusere etterspørselen etter nye klær, reduseres også utslipp og avfall fra industrien.
- Utvidet produsentansvar som et avfallsforebyggende tiltak. Det betyr at produsenter har ansvar for produktene sine – ikke bare når de lager og selger dem, men også etter at de er blitt brukt og kastet.
– Det er gjort et solid faglig arbeid og regjeringen vil raskt gå i gang med å følge opp anbefalingene. Vi vil også sende rapporten ut på høring. Anbefalingene angår både folk, bedrifter og ulike aktører, så det er viktig for oss å få deres innspill, sier klima- og miljøministeren.
Fakta
- I en sirkulær økonomi må produktene vare så lenge som mulig, repareres, oppgraderes og i større grad brukes om igjen. Når produktene ikke kan brukes om igjen, kan avfallet materialgjenvinnes og brukes som råvarer i ny produksjon. Slik utnytter vi de samme ressursene flere ganger og minst mulig går tapt.
- Ekspertgruppen har bestått av leder Brita Bye (SSB), Marit Aursand (SINTEF), Thomas Hartnik (NIBIO), Henrik E. Kolderup (Borgarting lagmannsrett), Ola Kvaløy (UiS), Jarle Møen (NHH) og Kristine Nore (Omtre).
