Endrer ikke tillatelsen i Engebø-saken
Nyhet | Dato: 23.05.2025 | Klima- og miljødepartementet
Regjeringen endrer ikke tillatelsen til gruveprosjektet i Engebø. EFTA-domstolens uttalelse gir ikke grunnlag for å gjøre om på vedtaket.
– Engebø-prosjektet er viktig for Norge og Europa. Dette er den første nye metallgruven på flere tiår og den vil sikre tilgang på det viktige titanmineralet rutil. Virksomheten bidrar også til å sikre langsiktige arbeidsplasser og bosetting både regionalt og lokalt, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Spørsmålet om tillatelsens gyldighet er etter regjeringens syn ikke tvilsomt. Selv om behovet både for sysselsetting og rutil er omtalt i vedtaket fra 2016, kunne den skriftlige begrunnelsen vært tydeligere. Dagens beslutning gir en mer utfyllende forklaring på hvorfor regjeringen mener tillatelsen ikke bør endres.
– Av hensyn til forutsigbarhet for selskapet, er det viktig at det ikke er tvil om hva som er regjeringens syn på gyldigheten av tillatelsene. Selskapet har innrettet seg etter en gyldig tillatelse og investert betydelige ressurser i prosjektet, sier Bjelland Eriksen.
Skal opp i lagmannsretten
I 2015 fikk selskapet Engebø Rutile and Garnet tillatelse etter forurensningsloven til gruvedrift og sjødeponi i forbindelse med et gruveprosjekt i Naustdal i Sunnfjord. Tillatelsen ble etter klage opprettholdt i kongelig resolusjon i 2016. Det er senere gjort mindre endringer i tillatelsen i vedtak i 2021 og 2023.
Naturvernforbundet og Natur og Ungdom mente vedtakene var i strid med EUs vanndirektiv, og gikk til sak mot staten. Staten fikk medhold da saken var oppe i Oslo tingrett. Domstolen konkluderte i januar i fjor med at tillatelsene etter forurensningsloven og mineralloven var gyldige.
Miljøorganisasjonene anket tingrettens dom. Saken skal opp i lagmannsretten i juni. Spørsmålet retten skal ta stilling til, er om vedtakene oppfyller kravene i vannforskriften, slik EUs vanndirektiv krever.
Uttalelse fra EFTA-domstolen
I forbindelse med ankesaken ba lagmannsretten om en rådgivende uttalelse fra EFTA-domstolen. Domstolen kom med sin uttalelse i mars.
Klima- og miljødepartementet har vurdert om regjeringens tillatelse til Engebø-prosjektet er i tråd med vannforskriften, i lys av uttalelsen. Regjeringen mener fortsatt at det er tungtveiende forhold som ligger til grunn for tillatelsen og at denne er gyldig.
– Tilgangen på viktige mineraler var en del av begrunnelsen da tillatelsen ble gitt. Med dagens sikkerhetspolitiske situasjon er behovet for slike mineraler blitt enda viktigere. Det understreker vi nå ved å forklare hvorfor vi mener tillatelsen ikke bør endres, sier klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Tillatelsen etter forurensningsloven bygger på grundige utredninger. Det er stilt strenge krav utslipp, miljøovervåkning, kontroll og rapportering.