Ett år med mobilfrie skoler
Pressemelding | Dato: 07.02.2025 | Kunnskapsdepartementet
Nær sagt alle grunnskoler og de fleste videregående skolene praktiserer mobilforbud, ett år etter anbefalingen. – En suksess, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap).
– Jeg er veldig fornøyd med at mobilen ikke lenger har en plass i skolen. Elever og lærere jeg møter, forteller at mindre mobil har gitt mer ro og konsentrasjon, mer samhold, mer fysisk aktivitet i klasserommet. Jeg er glad vi valgte en anbefaling og ikke en omfattende lovprosess som hadde tatt veldig lang tid, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap).
Anbefalingen er en del av en veileder som viser hvordan kommuner og fylkeskommuner kan løse mobilregulering lokalt. Utdanningsdirektoratet anbefaler mobilfrie klasserom i både grunnskolen og videregående, og mobilfrie friminutt på barne- og ungdomsskolen.
En oversikt hentet inn gjennom undersøkelsen «Spørsmål til skole-Norge» gjort våren 2024 viste at 96 prosent av grunnskolene og 64 prosent av videregående skoler hadde innført mobilregler kort tid etter anbefalingen.
– Flere har turt å ta grep med disse anbefalingene i ryggen, og andre har fått drahjelp av anbefalingen. Og de som hadde restriksjoner fra før, blir trygge på at det var rett. Lærerne jeg snakker med opplever å ha mer kontroll i klasserommet nå sier Nordtun.
Mer ro i klasserommet
Torsdag 6. februar besøkte kunnskapsministeren Bjerke videregående skole i Oslo for å høre deres erfaringer. Skolen fikk mobilfrie klasserom i august 2024 etter anbefalingen.
– Den nasjonale anbefalingen ga oss støtten i ryggen vi trengte for å gjennomføre et mobilforbud i undervisningen. Lærerne er veldig fornøyde med mobilfrie klasserom og forteller om mer ro og bedre konsentrasjon i timene, sier rektor ved Bjerke vgs, Margrethe Hammer.
Nasjonal anbefaling om regulering av mobiler i skolen
7. februar 2024 kom Utdanningsdirektoratet med en nasjonal anbefaling om å strengt regulere elevers tilgang til og bruk av private mobiltelefoner og smartklokker, gjennom skoleregler. Anbefalingen er:
Barneskolen
Udir anbefaler å strengt regulere bruk av private mobiltelefoner og smartklokker i undervisningen og friminuttene på barneskolen (1.-7. trinn).
Elevenes modenhet, sosiale kompetanse og evne til selvregulering er lavest tidlig i skoleløpet. For å skape ro og orden og et trygt og godt skolemiljø, er det derfor ekstra behov for tydelige og forutsigbare regler for smartklokke- og mobiltelefonbruk på barneskolen (1. - 7. trinn).
Ungdomsskolen
Udir anbefaler å strengt regulere bruk av private mobiltelefoner og smartklokker i undervisningen i ungdomsskolen (8.–10. trinn), og at det som hovedregel bør være mobilfritt også i friminuttene.
Selv om elevene på ungdomsskolen er eldre enn barneskoleelevene, tilsier hensynet til færre forstyrrelser og styrket skolemiljø, streng regulering.
Videregående skole
Udir anbefaler å strengt regulere bruk av private mobiltelefoner og smartklokker i undervisningstiden i videregående skole. En streng inngripen i friminutt og pauser vil etter vårt syn ikke være proporsjonal, av hensyn til elevenes modenhet og alder.
Hensynet til et styrket lærings- og skolemiljø kan likevel begrunne enkelte restriksjoner også i friminutt.
Les mer om anbefalingene på Utdanningsdirektoratets nettsider.