FAO setter bærekraftig husdyrproduksjon på dagsorden

I dag møtte Thanawat Tiensin, direktør for FAOs (FN organisasjonen for mat og landbruk) avdeling for husdyrproduksjon og helse, landbruks- og matministeren for å snakke om betydningen av husdyrproduksjonens rolle i globale matsystemer.

De var begge enige om at god dyrehelse, mattrygghet og bærekraftige produksjonssystemer er viktige forutsetninger for husdyrsektorens bidrag til fremtidens matsystemer.

– Husdyrproduksjon er en sentral bidragsyter til matsikkerhet, ernæring og livsgrunnlag globalt. Vi må forstå husdyrsektorens bidrag i en bredere sammenheng, sier Thanawat Tiensin, direktør for FAOs avdeling for husdyrproduksjon og helse.

Tiensin viste blant annet til FAOs nye rapport «Contribution of terrestrial animal source food to healthy diets for improved nutrition and health outcomes» som et bidrag til en balansert forståelse av sektorens rolle. Rapporten handler om hvordan animalske produkter kan bidra til et sunt kosthold der matsikkerhet, mattrygghet, bærekraft og ernæring er inkludert – globalt.

– Det er viktig at FAO tydeliggjør landbrukets rolle både for ernæring, klima og ressursforvaltning. Vi har god dyrehelse i Norge, noe som er essensielt for god matsikkerhet og mattrygghet. Å dele kunnskap og informasjon på tvers av landegrenser er sentralt for det videre internasjonale samarbeidet. Her er FAO en viktig arena, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.