Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Regjeringen vil gi kriminalomsorgen hjemmel til å bruke spytthette

I dag sender Justis- og beredskapsdepartementet ut et lovforslag på høring som gir kriminalomsorgen hjemmel for å benytte spytthette på innsatte som utagerer ved å spytte på andre.

– Hjemmelen vil beskytte ansatte og andre innsatte mot ubehag og i verste fall smitte. Hjemmelen har dessuten lenge vært etterspurt av de ansattes fagorganisasjoner, sier justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (FrP).

Det er et økende problem i kriminalomsorgen at enkelte innsatte utagerer ved å spytte på ansatte, andre innsatte eller helsepersonell.

Ansvar for å beskytte

– Kriminalomsorgen har et ansvar for å beskytte alle som befinner seg innenfor fengselets murer mot å bli forulempet av utagerende innsatte. Regjeringen vil derfor sende på høring et lovforslag som ivaretar dette hensynet på en billig og ufarlig måte, legger justis- og innvandringsministeren til.

Spytthette er en hette som tres over hodet på den innsatte slik at han ikke får spyttet på noen. Hetten er laget av et mykt gjennomsiktig materiale. Det er ikke vanskelig å puste eller å se igjennom hetten. Det er i dag adgang til å benytte spytthette i politiarrest.

Begrenset adgang

Kriminalomsorgens adgang til å benytte spytthette skal være begrenset til situasjoner der det er nødvendig for å avverge et slikt fysisk angrep på personer, og angrepet vil være egnet til å vekke frykt, smerte eller annet betydelig ubehag. Det er en forutsetning at mindre inngripende tiltak ikke er nok til å avhjelpe situasjonen. «Vanlig» utidig oppførsel skal altså ikke gi grunnlag for bruk av dette tvangsmiddelet.

For innsatte under 18 år stilles det særskilt høye krav til behovet for at spytthette skal kunne benyttes.

Høringsfristen er satt til 10.10.2019.

Til toppen