Forsvarsministeren besøkte Estland

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram møtte sin estiske kollega Kalle Laanet i Tallinn 3. mai.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram og hans estiske kollega Kalle Laanet.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram og hans estiske kollega Kalle Laanet. Foto: Estonian MoD

– Norge og Estland har et godt forsvarssamarbeid, ikke minst gjennom NATO og det nordisk-baltiske samarbeidet, som vi vil fortsette å utvikle videre. Vi diskuterte spesielt den alvorlige sikkerhetssituasjonen i Europa etter den russiske invasjonen av Ukraina, og hvordan vi støtte ukrainerne videre, sier han.

Gram åpnet en utstilling i det estiske parlamentet, som viser estiske frivillige som deltok i kampene i Narvik under andre verdenskrig.

– Det er en ære å åpne denne utstillingen, som lærer oss mer om de estiske frivillige som deltok i kampene i Narvik i 1940. Det er viktig for oss å bli minnet om historien, om kampene i Norge, og ikke minst om alle de som hjalp oss. Vi er svært takknemlige for den innsatsen de allierte styrkene utviste sammen med våre egne i slaget om Narvik for over 80 år siden, sier Gram.

Soldater fra Storbritannia, Frankrike og Polen, og en gruppe estiske frivillige, sto sammen med norske soldater under kampene i Narvik i 1940.

­­– Vi vil aldri glemme de estiske frivillige som kjempet i Narvik. Kampen om frihet pågår fortsatt. Det ser vi svært tydelig i Europa i dag. Frihet og demokrati kan ikke tas for gitt, sier Gram.

Forsvarsministeren møtte også forsvarskomiteen i det estiske parlamentet.

Gram besøkte også Cyber Range 14 og NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence i Tallinn.

Forsvarsminister Bjørn Arild Gram åpnet en utstilling i det estiske parlamentet som viser innsatsen fra estiske frivillige under kampene i Narvik under andre verdenskrig.
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram åpnet en utstilling i det estiske parlamentet som viser innsatsen fra estiske frivillige under kampene i Narvik under andre verdenskrig. Foto: Marita I. Wangberg, FD