Et mobilt slakteri kan gi en rekke fordeler

  • økt bærekraftig matproduksjon fra norske ressurser
  • økt ressursutnyttelse - en større andel av utrangerte verpehøner kan benyttes som mat, matingredienser eller fôr
  • økt dyrevelferd ved å unngå potensielt stressende transport 

Prosjektet skal

  • utarbeide en konseptskisse for et lønnsomt mobilt slakteri som muliggjør økt utnyttelse av utrangerte verpehøns til mat, samt slakting fjørfe.
  • utvikle og dokumentere nye metoder for plukking og oppstalling av fjørfe for et mobilt slakteri med hensyn til effektivitet og dyrevelferd.
  • vurdere konsekvenser av ulike bedøvelsesmetoder til bruk i et mobilt slakeri og dens betydning for effektivitet og dyrevelferden. 

Prosjektet Helhetlig bioøkonomisk utnyttelse av fjørfe ved bruk av mobilt slakteri har prosjektperiode 2017-2019. Styrene i Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL) og for Forskningsmidler over Jordbruksavtalen (JA) har innvilget 3,87 millioner kroner til prosjektet over Forskningsmidlene for jordbruk og matindustri (FFL-JA). 

FNs bærekraftmål nr 2 Utrydde sult.
  
  
FNs bærekraftsmål 

FNs 17 bærekraftsmål fram mot 2030 ble vedtatt av Høynivåforumet for bærekraftig utvikling som ble avholdt under FNs Generalforsamling i september 2015. Målene er universelle og gjelder for alle land, også Norge. Som ett av de første land skal Norge rapportere til FN om hvordan vi følger opp bærekraftsmålene. Landbruks- og matdepartementet har koordineringsansvaret for FNs bærekraftsmål nr 2: Utrydde sult, oppnå matsikkerhet og bedre ernæring, og fremme bærekraftig landbruk.
Høner
Ved å ta i bruk mobile slakterier kan en større del av hønene i eggproduksjon bli slaktet og solgt som mat. Foto: Colourbox