Jonas Gahr Støre deltok i åpningen av grønn hydrogen-anlegg i Egypt

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Norske Scatec og deres partnere er i ferd med å bygge et sol- og vindkraftdrevet hydrogenanlegg i Egypt, det første i sitt slag i Afrika. Under klimatoppmøtet i Sharm El Sheikh deltok statsminister Jonas Gahr Støre på et arrangement som markerte at første fase av anlegget er åpnet.

– Grønn hydrogen vil spille en nøkkelrolle i overgangen til lavutslippssamfunnet, ikke minst i Afrika som har et enormt potensial for rimelig sol- og vindkraft. Dette anlegget er et eksempel på hva vi må ha mer av for å få ned utslippene i verden, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Bildet er fra Scatects annlegg i Egypt.
Foto: Scatec.

Egypts president Abdel Fattah el-Sisi deltok også på åpningsarrangementet.

Anlegget i Ain Sokhna utenfor Kairo er et samarbeidsprosjekt mellom Scatec, Fertiglobe, Orascom og Egypts statlige investeringsfond om å utvikle et 100 Megawatt grønn hydrogen-anlegg. Det kan få ned utslipp fra landbruk, transport og tungindustri. Når prosjektet er fullt utviklet, vil det bli forsynt med kraft fra et eget sol- og vindkraftanlegg.

– Dette viser at norske bedrifter og fagfolk, med sin kunnskap og teknologi, kan spille en avgjørende rolle for fornybar energi i land som trenger det, sier Støre.