Klare for finalen i Årets unge bonde 2022

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Norge trenger driftige bønder som har kunnskap, vilje, pågangsmot, og som bidrar til å utvikle landbruket. I år ble det talt opp nesten 6000 stemmer, og nå konkurrerer tre finalister om tittelen Årets unge bonde. Det er opp til juryen med landbruks- og matminister Sandra Borch i spissen å kåre årets vinner lørdag 12. november.

– Det har aldri vært viktigere å produsere norske råvarer, på lokale ressurser over hele landet. Fremtidas landbruk trenger flere kloke hoder og driftige hender som bidrar til innovasjon og bærekraft. Derfor er denne kåringen ekstra viktig fordi den gir oppmerksomhet til dyktige, unge bønder. Nivået er skyhøyt og juryen har ingen enkel oppgave, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.

Møt finalistene

Gry-Heidi Omland Honnemyr og Ole Espen Honnemyr

For Gry-Heidi og Ole Espen har ikke de siste årene vært enkle. Kun to år etter at de tok over slektsgården Frøysaa, ble Ole Espen alvorlig syk, da beinmargen døde. Han ble liggende på sykehus i cirka seks måneder, og det var lenge uklart om han ville overleve. Han fortsatte å jobbe fra sykesengen, og nå er han delvis tilbake i arbeid på gården, til tross for at han har mistet noen fingre og tær som følge av sykdommen. Ekteparet har nettopp fått barn nummer to, og planlegger nytt løsdriftsfjøs på gården. De beskrives som forbilder for den lokale ungdommen, og det er fullt kjør på gården med produksjon av melkekyr, storfe, skog og beite.

Gry-Heidi Omland Honnemyr og Ole Espen Honnemyr.
Gry-Heidi Omland Honnemyr og Ole Espen Honnemyr. Foto: aretsungebonde.no

Ole Otto Grønning og Trine Pederesen

For Ole Otto Grønning har gårdslivet alltid vært en del av hverdagen. Han vokste opp på det velstelte gårdstunet på Stadsbygd, mens samboeren trine kommer fra et småbruk som ikke var i full drift. Hun jobbet også i gårdsbarnehage, og er aktiv i Bondelaget, mens Ole Otto er aktiv i produsentlaget. I dag har paret en betydelig melkekvote, og de satser hardt. Paret er opptatt av å beholde det gammeldagse utseende på gården, men samtidig satse på et bærekraftig og framtidsrettet gårdsbruk. Som for mange andre bønder har det siste året vært tøft, men paret ser positivt på fremtiden.  

Ole Otto Grønning og Trine Pedersen.
Ole Otto Grønning og Trine Pedersen. Foto: aretsungebonde.no

Marit Eggen

Marit Eggen kalles ofte bare Operabonden. Hver sommer gjøres nemlig setra om til en operascene for noen dager, og kyrene oppkalles ofte etter kjente operakarakterer. Hun er tiende generasjon på gården Eien i Tylldalen i Nord-Østerdalen, der hun og samboeren Martin driver med produksjon av melk, kjøtt og gress, i tillegg til å drive utleie og den berømte «Opera di Setra». Hun er stolt av å drive lite, og målet er å drive på best mulig måte, ikke bli størst mulig.  

Marit Eggen.
Marit Eggen. Foto: aretsungebonde.no

Om Årets unge bonde 

Årets unge bonde er en kåring i regi av av Norges Bygdeungdomslag, McDonald's Norge og Felleskjøpet Agri. Hensikten med kåringen er å finne frem til ledende unge bønder i Norge, og å inspirere flere kloke hoder og driftige hender til å finne veien til norsk landbruk.