Seminar om matsvinn i jordbruket

Landbruks- og matdepartementet inviterer til seminar om matsvinn i jordbruket i dag kl. 09.00-11.00.

Nett-tv Landbruks- og matdepartementet inviterer til seminar om matsvinn i jordbruket tirsdag 5. april klokka 09.00-11.00

Se sendingen her

Se sendingen her

Alle interesserte er velkomne ved å møte opp i «Hovedbølet» i Akersgata 64 i Oslo.

Program:

Kl 08.30-09.00 Registering og kaffe
Kl. 09.00-09.15 Landbruks- og matminister Sandra Borch ønsker velkommen
Kl. 09.15-09.35 Landbruksdirektoratet v/Elin Røsnes, Seniorrådgiver og rapportens hovedforfatter, presenterer rapporten «Matsvinn i jordbrukssektoren»
Kl. 09.35-09.50 Kommentarer v/Gunnar Alstad, Leder i Miljø- og Bærekraftsutvalget i Norges Bondelag og Eli Berge Ness, Politisk nestleder i Norsk Bonde- og Småbrukarlag
Kl. 09.50-10.30 Produsenter forteller om sitt arbeid med å redusere matsvinnet;
- 09.50-10.00 Innvik Fruktlager v/Daglig leder Anita  Roset
- 10.00-10.10 Balholm v/Styreleder Eli-Grete Høyvik
- 10.10-10.20 Grønne folk v/Daglig leder Bjørnar Buserud
- 10.20-10.30 Tine v/ Leder fag- og forskningsavdelingen i Tine Rådgiving og medlem, Eirik Selmer Olsen
kl. 10.30-10.40 Matvett om hva den øvrige delen av verdikjeden gjør for å redusere matsvinnet, inkl i interaksjon med jordbruket, v/Daglig leder Anne-Grete Haugen
kl. 10.40-10.50 Matsentralen Norge om Matsentralen Primær og Matsentralen Servering v/Styreleder Matsentralen Norge Cristiano Aubert 
kl. 10.50-11.00 Spørsmål og kommentarer


Påmelding:

For fysisk oppmøte, send e-post til per-hallvard.eliassen@Lmd.dep.no

Vi anbefaler fysisk oppmøte hvis du har anledning, da har du mulighet til å stille spørsmål og komme med kommentarer.

Matsvinnet i jordbrukssektoren ble målt til 41 712 tonn i 2020. Dette utgjør 1,64 prosent for alle produksjoner samlet. Dette kommer frem i den første kartleggingen av matsvinn i jordbruket som nå er gjort av Landbruksdirektoratet, som en del av bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn.

– Jordbruket arbeider aktivt for å redusere matsvinnet i sin del av verdikjeden. Bedre statistikk vil gjøre det enklere å finne gode tiltak for å redusere matsvinnet, derfor er rapporten fra Landbruksdirektoratet svært viktig, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.

Jordbrukets organisasjoner er blant de 12 organisasjonene om har undertegnet bransjeavtalen om reduksjon av matsvinn. Målet er en halvering av matsvinnet innen 2030.  

Som en oppfølging av bransjeavtalen, ble det til jordbruksoppgjøret i 2019 levert en rapport av en arbeidsgruppe om hvordan jordbrukssektoren best kan utvikle statistikk for matsvinn. En tilleggsrapport om oppfølgingen ble levert i desember 2020. Statistikk for matsvinn i jordbrukssektoren ble nylig rapportert inn for første gang for 2020 til bransjeavtalens første hovedrapportering i 2021.