Presseinvitasjon:

Næringsministeren til Sarpsborg og Halden

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Mandag 4. april besøker næringsminister Jan Christian Vestre Sarpsborg og Halden. Lading av elbil på solceller og dekommisjonering av atomreaktorer står på agendaen.

Dagen starter i Sarpsborg, der næringsministeren åpner en smart ladepark for elbiler. Ladeparken drives av solceller, og har en batteribank som sørger for lastbalansering av strømmen.

– Når vi vet at 20 prosent av klimagassutslippene våre kommer fra veitrafikken, da skjønner vi at elbilrevolusjonen her i landet har betydning. For å forsyne den norske elbilparken må vi bygge ut infrastrukturen. Smarte ladeanlegg som ikke bare gir ut energi, men også produserer den selv, er et innovativt og viktig bidrag til grønn omstilling, sier næringsminister Jan Christian Vestre.

Dekommisjonering av atomreaktorer

I Halden deltar næringsministeren på oppstartskonferansen til dekommisjoneringsklyngen Decom. Klyngen skal utvikle teknologi og kunnskap til dekommisjonering av stengte atomreaktorer, samt videreføre kunnskapen til andre typer anlegg, som avfallsanlegg og oljeplattformer.

– Jeg heier på klyngesamarbeid. Ved å forene krefter og jobbe på tvers av fagmiljøer, offentlig og privat sektor står vi sterkere rustet i møte med dekommisjoneringen av reaktorene, sier Vestre, og legger til:

– Med en tidshorisont på flere tiår år kan dekommisjoneringen fremstå som et stort lerret å bleke. Dette skal gjøres trygt og sikkert. Og det vil åpne store muligheter for næringsutvikling, nye jobber og verdiskaping i hele regionen.

Program

08.30 – 09.00 INSPIRIA

Bjørnstadveien 16, Sarpsborg

Smart ladeanlegg for elbiler. Næringsministeren holder tale.

 

09.30 – 10.15 Smart Innovation Norway

Håkon Melbergs vei 16, Halden

Oppstartskonferanse for dekommisjoneringsklyngen. Næringsministeren holder tale.

 

Presse som er interessert i å dekke hele eller deler av reisen kan kontakte kommunikasjonsrådgiver Emil Bremnes på Emil.Bremnes@nfd.dep.no eller 478 81 719.