Nordisk toppmøte med Ukrainas president

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Statsminister Jonas Gahr Støre møter onsdag Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj. Statsministeren vil både ha et eget møte med Zelenskyj, og være med på et felles møte mellom Zelenskyj og lederne i alle de nordiske landene.

Det nordisk-ukrainske toppmøtet finner sted i Helsingfors, med Finlands president Sauli Niinistö som vertskap. Også Sveriges statsminister Ulf Kristersson, Danmarks statsminister Mette Frederiksen og Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir er med på toppmøtet.

– Vi er glade for at Ukrainas president vil møte alle de nordiske landene samlet. Norden har fra første stund støttet Ukrainas kamp for frihet og selvstendighet. Vi står sammen med Ukraina så lenge det er nødvendig, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Russlands angrepskrig i Ukraina har endret den sikkerhetspolitiske situasjonen i Norden. Finland er blitt medlem i Nato og Sverige har søkt om medlemskap.

– Krigen i Ukraina fører til ufattelige lidelser og enorme ødeleggelser – noe det ukrainske folk kjenner på kroppen hver eneste dag. Men krigen er også et tidsskille for hele vårt kontinent. Her i nord har vi fått en mer uforutsigbar og aggressiv russisk nabo, og det er viktig at vi sammen diskuterer hvordan vi skal møte denne nye situasjonen, sier Støre.

Tema for møtet er situasjonen i Ukraina akkurat nå, de nordiske landenes støtte til Ukraina, utviklingen av Ukrainas forhold til EU og Nato og Ukrainas initiativ for en rettferdig fred.

Av hensyn til sikkerheten til president Zelenskyj, ble det først i dag offentlig kjent at også han skulle delta på det nordiske toppmøtet i Helsingfors.

Priv til red.

Etter toppmøtet i Helsingfors, vil det bli en felles pressekonferanse med alle lederne som deltok. Pressekonferansen starter etter planen rundt kl. 18.00.

Pressekonferansen vil bli holdt på engelsk og ukrainsk, og det blir simultantolking. Pressekonferansen vil bli streamet, og kan følges på president.videosync.fi/live.

Den finske kringkasteren YLEs direktesending fra pressekonferansen vil bli distribuert gjennom den europeiske kringkastingsunion EBU. Det vil bli lagt ut foto fra presidentens offisielle besøk på den finske presidentens Flickr-konto.

Statsministerens kontor vil også dele bilder på vår Flickr-konto.