Nordisk-tysk toppmøte i Stockholm

Sammensatte trusler, sivil beredskap og fortsatt støtte til Ukraina sto på dagsorden da statsminister Jonas Gahr Støre deltok på nordisk-tysk toppmøte i Stockholm. På møtet var de fem nordiske statsministrene og Tysklands forbundskansler Olaf Scholz.

Nordiske statsministre sammen med Tysklands forbundskansler Scholz på fortauet i Stockholm.
Nordiske statsministre sammen med Tysklands forbundskansler Olaf Scholz i Stockholm. Foto: Tone Hertzberg / Statsministerens kontor

– Det er en urolig verden, og den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa er krevende og trusselbildet er mer komplekst enn før. Det er viktig med styrket internasjonalt samarbeid mot sammensatte trusler som blant annet kan rettes mot kritisk infrastruktur. Norge har et nært samarbeid med de andre nordiske landene og Tyskland i disse spørsmålene, sier statsminister Jonas Gahr Støre. 

Sammen med de andre deltakerne, statsminister Ulf Kristersson, Sverige, Mette Frederiksen, Danmark, Petteri Orpo, Finland og Bjarni Benediktsson, Island i tillegg til forbundskansler Scholz, besøkte han Ericssons senter for ny teknologi. Der fikk de blant annet en presentasjon av bedriftens arbeid med cybersikkerhet, kunstig intelligens og sikker digital kommunikasjon. De fikk en innføring i hvordan Ericsson samarbeider med andre aktører for å øke motstandskraften mot komplekse cyberangrep.

 

Gruppebilde av de fem nordiske statsministrene. Utendørs ved vann i sentrum av Stockholm.
Finlands statsminister Petteri Orpodanska, Danmarks statsminister Mette Frederiksen, Sveriges statsminister Ulf Kristersson, statsminister Jonas Gahr Støre och Islands statsminister Bjarni Benediktsson. Foto: Ninni Andersson / Regeringskansliet

Sverige har formannskapet i det nordiske samarbeidet i år. Før forbundskansler Scholz ankom møtet, var temaet nordisk konkurransekraft, der representanter for næringslivet deltok. I en felles erklæring understreker de nordiske statsministrene viktigheten av å styrke Europas konkurransekraft i en urolig tid.  

Gruppebilde fra nordisk statsministermøte. De står på brostein, foran nylig utsprungne løvtrær i fint vær.
Nordiske statsministre, statssekretærer og representanter for næringslivet. Foto: Ninni Andersson / Regeringskansliet