Norge bidrar til sosial utjevning og grønn omstilling i Slovakia

Norge undertegnet i dag avtaler om en ny periode med EØS-midler i Slovakia.

To mennesker som sitter ved et bord fremfor flere flagg
Norges ambassadør til Slovakia, Susan Eckey, undertegnet på vegne av Norge. Foto: Utenriksdepartementet.

Gjennom midlene skal Norge blant annet bidra til grønn omstilling og forbedring av romfolks levekår. Kultur er et viktig samarbeidsområde, hvor lokal bærekraftig utvikling og restaurering av slovakisk kulturarv er prioriterte temaer. 

130,7 millioner euro er satt av til Slovakia. Norge dekker om lag 97 prosent av dette, mens Island og Liechtenstein dekker resten.

EØS-midlene er Norges bidrag til å redusere sosiale og økonomiske forskjeller i Europa. I tillegg skal EØS-midlene bidra til å styrke samarbeidet mellom Norge og mottakerlandene. 15 land er kvalifisert til å motta EØS-midler. Avtalen med Slovakia er den tredje som undertegnes i denne perioden, etter Polen og Estland.

Avtalen ble undertegnet i Trenčín i Slovakia. Norges ambassadør til Slovakia, Susan Eckey, undertegnet på vegne av Norge.

Fond for rettsstat, demokrati og menneskerettigheter

EØS-midlene omfatter også et eget fond for støtte til sivilsamfunnet i Slovakia. Denne støtten forvaltes uavhengig av myndighetene i Slovakia. Fondets prioriterte områder er blant annet menneskerettigheter, ikke-diskriminering, demokrati, likestilling, miljøvern, klima og grønn omstilling.

Dette fondet vil forvaltes av en erfaren og uavhengig partner, som har lang erfaring med EØS-midlene.

– Organisasjoner som jobber med rettsstat, demokrati og menneskerettigheter gir viktige bidrag til sentrale verdier i Slovakia. Jeg er glad for at vi kan bidra til dette gjennom EØS-midlene, sier utenriksminister Espen Barth Eide. 

EØS-midlene

EØS-midlene er Norges bidrag til å redusere sosiale og økonomiske forskjeller i Europa. I tillegg skal EØS-midlene bidra til å styrke samarbeidet mellom Norge og mottakerlandene av EØS-midlene. 

For perioden 2021 til 2028 skal Norge sammen med Island og Liechtenstein bidra med 3,268 milliarder euro til 15 av EUs mindre velstående medlemsland. Det norske bidraget utgjør om lag 97 prosent av bidraget fra de tre EØS/EFTA-landene.

Prioriterte områder er:

  • Grønn omstilling
  • Demokrati, rettsstatsprinsipper og menneskerettigheter
  • Sosial inkludering og samfunnsmessig robusthet

183 millioner euro av totalbeløpet er øremerket til tiltak i mottakerlandene for å bidra til å håndtere konsekvenser av Russlands krigføring i Ukraina.

I tillegg er drøyt 300 millioner euro av totalbeløpet øremerket et fond som skal støtte organisasjoner som jobber med menneskerettigheter, demokrati og rettsstat i Europa.

Følgende land er kvalifisert til å motta EØS-midler denne perioden:

Land

Beløp i millioner euro

Polen

924,9

Romania

596,3

Bulgaria

260

Ungarn

254,1

Tsjekkia

225,2

Hellas

159,3

Kroatia

133,1

Slovakia

130,7

Portugal

126,3

Litauen

117,9

Latvia

109,5

Estland

71,8

Slovenia

50

Kypros

17,6

Malta

11,2