Norge følger opp arbeidet globalt med bærekraftige matsystem

Bærekraftige matsystem er sentralt for å nå FNs bærekraftsmål, og alle FNs medlemsland inviteres til å rapportere om deres nasjonale arbeid. Nå leverer Norge sin rapport om det nasjonale arbeidet til FNs samordningsenhet for bærekraftige matsystem.

Rapporten sammenfatter noen hovedlinjer i regjeringens arbeid med bærekraftige matsystemer, samt innspill fra nasjonal dialog høsten 2023 der aktører fra 73 ulike organisasjoner i det norske matsystemet deltok.

– Med denne rapporten følger Norge aktivt opp det globale arbeidet med bærekraftige matsystem. Alle land er etter mattoppmøtet i 2021 gitt oppgaven å kommunisere sin vei videre med nasjonale matsystem, og denne rapporten gir et godt bilde av arbeidet og utfordringer i en norsk kontekst, sier statssekretær i Landbruks- og matdepartementet Wenche Westberg, som på vegne av regjeringen koordinerer det nasjonale arbeidet.

Rapporten omfatter fem tematiske inndelinger- en mer klima- og miljøvennlig  matproduksjon, bærekraftig fôr, konkurransekraft, verdiskaping og sysselsetting i hele landet, et sunt og bærekraftig kosthold og Norges bidrag internasjonalt.

En stegvis prosess

Arbeidet med bærekraftige matsystem er en stegvis prosess. Norge følger aktivt opp om FNs samordningsfora sitt arbeid, sist gjennom et europeisk regionalt møte i Geneve i mars, med vekt på erfaringsutveksling mellom land. Neste statustoppmøte for matsystem planlegges sommeren 2025.