Norge har solgt 32 F-16 jagerfly til Romania

- Nå gjennomfører vi avtalen vi inngikk med Romania i november i fjor om salg av norske F-16 til det rumenske forsvaret. Dette vil være et viktig bidrag til å styrke luftforsvaret til en NATO-alliert samtidig som det gir verdiskapning til norsk forsvarsindustri. Salget er nå godkjent av både norske og amerikanske myndigheter, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

– Dette blir Norges største avhendingsavtale for militært utstyr noen gang. Norges F-16 jagerfly har vært blant de best vedlikeholdte i verden og har en gjennomgående høy teknisk standard. Her er det utført et godt stykke arbeid for å selge jagerflyene av Forsvarsmateriell. Jeg vil berømme vår NATO-allierte Romania som har vært profesjonelle i forhandlingene. Salget vil styrke og modernisere forsvaret til en alliert nasjon som er naboland til Ukraina, sier Gram.

Illusrasjonsfoto F16
Illustrasjonsfoto: Norsk F-16 på Keflavikbasen hvor de samtrente med svenske og finske styrkene under militærøvelsen Iceland Air Meet 2014. Foto: Luftforsvaret / Forsvarets medisenter

Klargjøring av jagerflyene før de leveres til Romania

Før flyene overleveres til Romania skal samtlige fly gjennomgå vedlikehold. Forsvarsmateriell har derfor forlenget avtalen med Kongsberg Aviation Maintenance Services (KAMS) om å vedlikeholde F-16 jagerfly for salg til Romania. Dette innebærer en klargjøring av totalt 32 F-16 jagerfly.  Avtalen omfatter også teknisk bistand og støtte til trening av rumensk teknisk personell. Verdien på den utvidede kontrakten med KAMS er over 700 millioner kroner.

– Denne avtalen er viktig for å kunne gjennomføre salget av F-16 fly til Romania. De norske F-16 har vært blant de best vedlikeholdte i verden. Ut fra den unike nasjonale kompetansen og erfaringen som KAMS har, forventer vi at denne avtalen vil bidra til at flyene vil tjene Romania godt i en årrekke fremover, sier Gro Jære, direktør Forsvarsmateriell. 

F-16 jagerflyene vil bli vedlikeholdt slik at de er klare for tjeneste for Romania. KAMS har 40 års erfaring med å vedlikeholde, reparere og oppgradere Norges F-16-flåte.

– Dette bekrefter vår posisjon som partner og leverandør av vedlikeholdstjenester til den norske forsvarssektoren og våre allierte. Denne avtalen sikrer og videreutvikler viktig nasjonal kompetanse innen jagerflyvedlikehold i Norge som igjen vil være verdifull for støtte og vedlikehold av F-35 fly i fremtiden, sier Atle Wøllo, administrerende direktør i Kongsberg Aviation Maintenance Services.

Atle Wøllo, administrerende direktør i Kongsberg Aviation Maintenance Services og direktør i Forsvarsmateriell (FMA) Gro Jære signerte avtalen i dag.
Atle Wøllo, administrerende direktør i Kongsberg Aviation Maintenance Services og direktør i Forsvarsmateriell (FMA) Gro Jære signerte avtalen i dag. Foto: Forsvarsmateriell

 

Fakta om avhending av norske F-16 jagerfly

  • Forsvarsdepartementet ga i september 2019 Forsvarsmateriell i oppdrag å lede avhendingen av F-16 systemet innenfor gjeldende regelverk på den mest gunstige måten for staten.
  • I november 2022 signerte Forsvarsmateriell kontrakt med Romania om salg av to skvadroner, 32 fly, med tilhørende utstyr. Salget omfatter i tillegg reservedeler og trening av teknisk personell.
  • Prosessen for salg av norske F-16 og utstyrt relatert til flyet er svært omfattende, og salget må godkjennes av både amerikanske og norske myndigheter. Det er således streng kontroll med hvem som kan motta de norske F-16 flyene.
  • Salget innebærer inntekter på 388 millioner euro. Salget bidrar til inntekter for norsk industri som har fått oppdraget med å vedlikeholde og gjøre modifikasjoner på flyene før overlevering.
  • Forsvarsmateriell har også inngått salgskontrakt på inntil 12 F-16 til det amerikanske selskapet Draken International. Flyene skal brukes i trening mot amerikanske kampfly. Dette salget har foreløpig ikke fått norsk eller amerikansk myndighetsgodkjenning.