Norge har inngått kontrakt om salg av F-16 jagerfly til Romania

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Forsvarsmateriell har signert kontrakt med Romania for salg av 32 norske F-16 jagerfly. Salget sikrer 388 millioner euro i inntekter til Norge.

Norske F-15
Illustrasjonsbilde - norske F-16 over Norge. Foto: Forsvaret

Romania har siden 2021 uttrykt interesse for et mulig kjøp av norske fly for å styrke sitt luftforsvar. Etter flere måneders forhandlinger ble det 4. november signert en avtale med Romania om salg av 32 norske F-16 jagerfly. Avtalen omfatter også reservedeler og tilhørende støtteaktiviteter knyttet til vedlikehold og trening av teknisk personell.

- Avtalen Forsvarsmateriell nå har fått på plass om salg av norske F-16 til det rumenske forsvaret vil være et viktig bidrag til å styrke luftforsvaret til en NATO-alliert samtidig som det gir verdiskapning til norsk forsvarsindustri og inntekter for den norske stat, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

- Jeg er svært godt fornøyd med at vi har fått på plass denne avtalen, som er Norges største avhendingsavtale for militært utstyr noen gang. Norges F-16 jagerfly har vært blant de best vedlikeholdte i verden og har en gjennomgående høy teknisk standard. Jeg vil berømme forhandlingsteamene på begge sider for en stor innsats. Gjennom salget til Romania vil våre F-16 kunne fortsette å tjene en Nato-alliert i flere år fremover, sier direktør i Forsvarsmateriell, Gro Jære. 

Sikrer oppdrag for norsk industri

Før flyene overleveres til Romania skal samtlige fly gjennomgå vedlikehold og modifiseres til rumensk M6.5.2 konfigurasjon med støtte fra USA før overlevering i 2023-2024. Kontrakten omfatter også utstyr og logistikktjenester for at flyene skal være tilgjengelig. Dette sikrer oppdrag for norsk industri.

- Vi har i salgsprosessen vært opptatt av å sikre oppdrag til norsk forsvarsindustri. I tillegg til at vi selger fly og utstyr, er Kongsberg Aviation Maintenance Services valgt som strategisk samarbeidspartner for å levere support, vedlikehold og trening av rumensk teknisk personell, sier Jære.

Les mer hos Forsvarsmateriell.

 

  • Forsvarsdepartementet ga i september 2019 Forsvarsmateriell i oppdrag å lede avhendingen av F-16 systemet innenfor gjeldende regelverk på den mest gunstige måte for staten.
  • november signerte Forsvarsmateriell kontrakt med Romania om salg av to skvadroner, 32 fly, med tilhørende utstyr. Salget omfatter i tillegg reservedeler og trening av teknisk personell.
  • Prosessen for salg av norske F-16 og utstyrt relatert til flyet er svært omfattende, og salget må godkjennes av både amerikanske og norske myndigheter. Det er således streng kontroll med hvem som kan motta de norske F-16 flyene.
  • Salget innebærer inntekter på 388 millioner euro. Salget bidrar til inntekter for norsk industri som har fått oppdraget med å oppgradere flyene før overlevering.
  • Forsvaret har hatt totalt 57 F-16 fly, men mange av disse har blitt vurdert til å være for kostbare å sette i stand til salg. For de resterende flyene som ikke kan selges vil det bli foretatt en samlet vurdering om flyene skal utstilles på museum, delesalg eller destruksjon.
  • Første leveranse til Romania skal etter planen skje i slutten av 2023 med andre leveranse i 2024.
  • Forsvarsmateriell har tidligere inngått salgskontrakt på inntil 12 F-16 til det amerikanske selskapet Draken International. Flyene skal brukes i trening mot amerikanske kampfly.