Norge innleder formannskapet i FNs sikkerhetsråd med norsk ost

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

I januar overtar Norge formannskapet i FNs sikkerhetsråd, og innleder sin formannsskapsperiode med en arbeidsfrokost. Der vil den klassiske Gudbrandsdalsosten bli gitt som gave til de andre rådsmedlemmene.

– Rådsmedlemmene i FNs sikkerhetsråd får en spennende smak av landet vårt når Norge nå innleder sin formannskapsperiode i Sikkerhetsrådet. Vi har utviklet oss til å bli en internasjonalt anerkjent matnasjon med stort mangfold og høy kvalitet. Gudbrandsdalsosten er en viktig del av dette mangfoldet, og er kanskje den mest tradisjonsrike og særegne av alle norske oster, sier landbruks- og matminister Sandra Borch (Sp).

Gudbrandsdalsosten på plass i FNs sikkerhetsråd
Gave til rådsmedlemmene i FNs sikkerhetsråd på plass i salen. Foto: Utenriksdepartementet

De siste 20 årene har Norge gått gjennom en "stille revolusjon" innen lokal mat og drikke, og utviklingen i osteproduksjonen har stått helt sentralt.  I dag produseres det oster i ni ulike hovedkategorier (ifølge ostelandet.no), og mangfoldet er stort. I kategorien for brunost har Gudbrandsdalsosten følge av både tradisjonell Brimost frå Sogn og mer moderne, smakstilsatte varianter. Mangfoldet av produsenter er også stort, fra store aktører som TINE og Synnøve Finden, til en rekke mindre aktører og gårdsmeierier spredt over hele landet.

Norsk ost er i verdenstoppen og har fått en rekke internasjonale utmerkelser de siste årene. Blåmuggosten Kraftkar fra Tingvollost og lagret Fanaost, har begge blitt kåret til verdens beste ost under oste-VM.

– Det viktige felles utgangspunktet for alle ostene er melken fra friske og sunne norske kyr og geiter. Dyrene beiter på inn- og utmark, og noen er på setra om sommeren. Sammen med innsatsen fra dyktige ystere i store og små, ysterier gir dette opphav til de mangfoldige osteproduktene. – Vi har et godt grunnlag for ytterligere vekst og utvikling i norsk osteproduksjon, og jeg vil bidra til at dette kan fortsette fremover, sier landbruks og matminister Borch.

Gudbrandsdalsost og ostehøvel
Den klassiske Gudbrandsdalsosten og ostehøvel bli gitt som gave til de andre rådsmedlemmene i FNs sikkerhetsråd. Foto: Utenriksdepartementet