Norge med på felles støttepakke til Ukraina

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Den første flernasjonale støttepakken med direktekjøp fra forsvarsindustrien er nå klar. Det betyr at Ukraina om kort tid kan motta betydelige mengder nytt materiell.

- Ukraina kjemper nå for sin eksistens. Behovet for militært materiell er stort og vedvarende, og det er ikke mulig å donere alt fra egne lager. Vi må i større grad basere oss på nytt materiell rett fra industrien, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp). 

Dette er den første av flere milliard-pakker som er finansiert av det britisk ledede internasjonale fondet for Ukraina, hvor Norge har vært en betydelig bidragsgiver. Fondet har tidligere blant annet finansiert norske droner. Pakken som nå er klar vil inneholde et bredt spekter at militært materiell, blant annet droner, luftvern, ammunisjon og ulikt overvåkingsutstyr.

- Det er utstyr som er etterspurt av Ukraina. At vi nå har et felles fond gir oss mulighet til å koordinere også denne våpenstøtten slik at den blir mest mulig effektiv, sier forsvarsministeren.

Pakken er et samarbeid mellom Norge, Sverige, Danmark, Nederland og Storbritannia. Sammen med Island og Litauen har landene til sammen bidratt med over 500 millioner britiske pund.

Norges forsvarsminister står med sine kolleger
Forsvarsminister Bjørn Arild Gram sammen med sine kolleger fra Danmark, Island, Litauen, Nederland, Sverige og Storbritannia. Foto: FD

- Ukraina trenger våpen og militært utstyr for å kunne forsvare seg. Det er behov for rask hjelp, men også bistand over tid. Norge sender nå en betydelig stridsvognpakke fra vårt eget forsvar og vi har lansert en femårig støttepakke på 75 milliarder. Vi bidrar også med trening av ukrainsk personell. Norge er beredt til å støtte Ukraina så lenge det er nødvendig, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.