Norge og Tyskland sammen om grønn omstilling og sikkerhet

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Statsminister Jonas Gahr Støre og Tysklands forbundskansler Olaf Scholz møttes i Oslo mandag for å snakke om de store utfordringene Europa står overfor. Norge og Tyskland samarbeider tett, både når det gjelder sikkerhet, klima og grønn omstilling.

– Tyskland er Norges viktigste partner i Europa. Vi samarbeider i håndteringen av krigen i Ukraina, og videreutvikler energisamarbeidet innen fornybar energi. Gjennom samarbeid kan vi nå felles mål om grønn industrialisering og lavere utslipp, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

– Russlands angrepskrig mot Ukraina har endret den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa. Tett samarbeid med likesinnede allierte er viktig i denne situasjonen. Norge setter stor pris på arbeidet Tyskland gjør for å bistå Ukraina og støtte opp om europeisk sikkerhet. Et samlet Norden i Nato bidrar også til tysk og europeisk sikkerhet, sier Støre.

Krigen i Ukraina, grønn omstilling, energi og europeisk samarbeid er hovedtemaer for samtalen med Scholz.

Energisamarbeid

– Det har vært et omfattende energisamarbeid mellom Norge og Tyskland i mange år. Vi utvikler nå dette samarbeidet videre innen områder som hydrogen, karbonfangst og -lagring, havvind, batteriproduksjon og mer til. Her ligger den langsiktige løsningen på Europas energi- og klimautfordringer, sier statsministeren.

Skal grønn omstilling omsettes i handling krever det industrielle løsninger. Dette er grunnen til at statsminister Støre og forbundskansler Scholz i januar i år ble enige om å ha regelmessige møter mellom Norge og Tyskland om energi og industriell omstilling. Siden da har det vært flere møter. Blant annet møttes visekansler Habeck, statsminister Støre, næringsminister Vestre og olje- og energiminister Aasland i Oslo i mars. Dialogen har vært fulgt opp gjennom politiske møter og kontakt mellom norske og tyske selskaper.

– Norge har gode forutsetninger for å lykkes med grønn verdiskaping, særlig på grunn av viktige ressurser og kompetanse innen energi, offshore og maritim sektor, som er sentrale områder for grønn omstilling i EU-landene, sier Støre.