Norge vertskap for nordiske statsministermøter i Oslo

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

Forsvarssamarbeid, havets helse og grønn omstilling står på dagsorden når alle de fem nordiske statsministrene møtes i Oslo mandag. Tysklands forbundskansler Olaf Scholz deltar også i deler av programmet.

Norge har invitert til disse møtene på bakgrunn av at Norge har formannskapet i Nordisk ministerråd i 2022. Statsministeren møter også sin finske kollega og den tyske forbundskansleren i egne møter om saker av felles interesse.

De nordiske statsministrene står foran Munchmuseet i Oslo.
Nordiske statsministre foran Munchmuseet i Oslo. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret

De nordiske statsministrene Mette Frederiksen, Sanna Marin, Katrín Jakobsdóttir, Magdalena Andersson og Jonas Gahr Støre skal diskutere blant annet nordisk forsvarssamarbeid, bærekraftig havforvaltning og grønn omstilling. Samarbeidet bygger på visjonen om at Norden skal bli verdens mest bærekraftige og integrerte region frem mot 2030.

Forsvarssjef Eirik Kristoffersen deltar i første del av møtet. I andre del av møtet innleder havforsker Even Moland fra Havforskningsinstituttet om miljøtilstanden i havene. Under en arbeidslunsj vil Kevin Rudd, tidligere australsk statsminister, dele sine refleksjoner om Kinas rolle og konsekvensene for nordisk sikkerhets- og utenrikspolitikk.  

Nordiske statsministre rundt et møtebord i Munchmuseet i Oslo.
Det uformelle nordiske statsministermøtet 2022 er i gang. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret

Tema for møtet mellom de nordiske regjeringssjefene og Tysklands forbundskansler Olaf Scholz er den sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa og forholdet til Russland, endret sikkerhetspolitisk situasjon i Norden med Sverige og Finland i NATO, nord-europeisk samarbeid om grønn omstilling og energisikkerhet.

Dagen avsluttes med en arbeidsmiddag i regjeringens representasjonsbolig med statsministeren og den tyske forbundskansleren. Tema for møtet er krigen i Ukraina, europeisk samhold og samarbeid og tysk-norsk samarbeid om energisikkerhet og grønn industriutvikling.

I løpet av dagen vil det bli holdt tre pressekonferanser som sendes direkte på regjeringen.no:

Bilder fra Nordisk statsministermøte (Flickr)