Tettere nordisk samarbeid om hav og klima

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

De nordiske statsministrene Katrín Jakobsdóttir, Mette Frederiksen, Sanna Marin, Magdalena Andersson og Jonas Gahr Støre er enige om å forbedre miljøtilstanden i havområdene i Norden og fremme grønn omstilling.

– Russlands invasjon av Ukraina, Sverige og Finlands medlemskap i Nato og klima- og energikrisen gjør at nordisk samarbeid kanskje aldri har vært viktigere, sier statsminister Jonas Gahr Støre.

Norge har i 2022 formannskapet i Nordisk ministerråd, og statsminister Jonas Gahr Støre er vertskap for sine nordiske statsministerkollegaer i Oslo 15. august. Tysklands forbundskansler Olaf Scholz deltar i deler av møtet.

Nordiske statsministre rundt et møtebord i Munchmuseet i Oslo.
Det uformelle nordiske statsministermøtet 2022 er i gang. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret

De nordiske statsministerne er enige om å lede an i det globale arbeidet for å redusere forurensning og bevare artsmangfoldet i havene, og for at skipsfart skal bli utslippsfri innen 2050.

– Våre havområder trues av tap av naturmangfold, forurensing og klimaendringer. I vårt formannskap i Nordisk ministerråd vil Norge styrke den nordiske innsatsen for bærekraftig havforvaltning. Sammen kan de nordiske landene påvirke og forbedre miljøtilstanden både i egne havområder, i hele regionen og globalt. I tillegg er de nordiske landene enige om å samarbeide tettere for å utvikle havvind i Nordsjøen og Østersjøen, sier statsministeren.

De nordiske statsministrene får en liten omvisning i en av utstillingene på Munch-museet.
Før møtene tok til fikk de nordiske statsministrene en liten omvisning i Munchmuseet. Foto: Torbjørn Kjosvold/Forsvaret

De nordiske statsministrene vil ha en pressekonferanse klokka 14:45 i dag. Den kan følges direkte på regjeringen.no.