Norsk laks feirer 30 år i Japan

Dette innholdet er mer enn 5 år gammelt. Informasjonen kan derfor være utdatert.

- Norsk laks kom til Japan for 30 år siden. Da var det knapt en nordmann som hadde smakt sushi. I dag er det laks på over halvparten av sushien som serveres verden rundt. Dette viser sjømatnæringens evne til innovasjon og nytenkning, sier fiskeriminister Elisabeth Aspaker.

I dag ble 30 år med sjømatsamarbeid markert med VM i sushi: Global Sushi Challenge. Kokker fra 14 land er samlet til historiens første store sushikokk-konkurranse. Finalen fant sted i Tokyo.

Fiskeriministeren ser på sushi i Japan

- Dette er et lykkelig ekteskap mellom en norsk råvare og japansk kokkekunst. Sushi bringer det beste ut av norsk laks, samtidig som laksen har gjort det mulig å tilby sushi i land med lite tilgang på egen fersk fisk, sier Aspaker.

Konkurransen arrangeres av Sjømatrådet og World Sushi Skills Institute, verdens fremste kompetansemiljø på sushi.

30 år med sjømatsamarbeid mellom Norge og Japan

Samarbeidet mellom Norge og Japan begynte i 1985. Da reiste en norsk delegasjon bestående av daværende fiskeriminister Thor Listau og representanter fra forvaltning, myndigheter, forskning og næring til Japan. De reiste for å se hvordan det japanske markedet kunne utvikle seg til å bli et godt sjømatmarked for Norge.

Denne turen ble starten på Prosjekt Japan, som ble etablert i 1985. Målet var å doble eksporten fra Norge til Japan i løpet av en fireårsperiode. Resultatet ble en vekst på 260 prosent. 

I 2014 satt norsk lakseeksport tidenes rekord med en verdi på 1,7 milliarder kroner.