Norske virksomheter gir digitalt utstyr til Ukraina

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

- Å kommunisere med sine kjære på mobil eller via internett er avgjørende for ukrainske borgere som er midlertidig fordrevne i Norge og for folk i Ukraina generelt. Derfor er jeg glad for at norske virksomheter bidrar til innsamling av mobiltelefoner og annet utstyr gjennom denne aksjonen, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp).

I samarbeid med den ukrainske ambassadøren Viacheslav Yatsiuk har Kommunal- og distriktsdepartementet satt i gang en aksjon for å sende data- og telekomutstyr til Ukraina.

– Syv selskaper og en kommune har så langt donert data- og telekomutstyr til Ukraina. Det dreier seg om cirka seks-sju europaller med flere hundre kilo med utstyr. Dette er et viktig bidrag for å opprettholde digital kommunikasjon i områder som er hardt rammet av krigen, slik at familie og venner kan nås og gjøres rede for, sier kommunal- og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik.

Kommunal- og distriktsdepartementet startet i slutten av mars i år innsamling av digitalt utstyr til Ukraina. Blant utstyret som til nå er samlet inn er smarttelefoner, datamaskiner, nettverksutstyr som routere, switcher og servere. I tillegg har det blitt donert utstyr som vil bidra til å utvide mobildekningen i områder hvor mobilnettene  har store ødeleggelser.

–  Utstyr som bidrar til å utvide mobildekningen er helt avgjørende for å sikre kommunikasjon i områder som er sterkt rammet av krigen, sier Gjelsvik.

– Handling veier tyngre enn ord, og dette prosjektet er nok et håndfast eksempel på Norges praktiske solidaritet med det ukrainske folket i deres heroiske kamp for vår frihet og våre felles europeiske verdier. Digitalt utstyr tilhører kategorien kritiske produkter i Ukraina, og betydningen av disse forsyningene fra Norge i dette avgjørende øyeblikket kan knapt overvurderes. Jeg takker statsråd Gjelsvik og departementet hans for lederskapet de har utvist ved å få til dette. På vegne av den ukrainske regjeringen og alle mine landsmenn vil jeg også uttrykke min oppriktige takknemlighet overfor alle norske selskaper som allerede har bidratt eller vurderer å bidra i denne viktige innsatsen. Etter at Ukraina har vunnet denne sivilisasjonskrigen, er jeg heller ikke i tvil om at de to landene våre vil løfte det gjensidig fordelaktige samarbeidet i IT-sektoren opp på et nytt nivå, sier ambassadør Viacheslav Yatsiuk.

Slikt utstyr vil være svært nyttig også i tiden som kommer når landet skal bygges opp landet igjen. Ukraina trenger enda flere mobiltelefoner, modem, datamaskiner, batterier, servere og nettverksutstyr.

–  Vi håper enda flere vil bidra. Det er svært viktig at utstyret som doneres fungerer, er fulladet og kan tas raskt i bruk, sier Gjelsvik.

Selskaper og organisasjoner som vil bidra med digitalt utstyr til Ukraina oppfordres til å følge instruksjoner av de praktiske sidene ved å gi humanitær bistand til Ukraina fra Norges territorium på følgende lenker:

https://norway.mfa.gov.ua/en/news/avklaring-av-de-viktigste-praktiske-sidene-ved-gi-humanitaer-bistand-til-ukraina-fra-norges-territorium

https://www.ukrainianembassy.no/en/humanitarian-aid

De kan også ta kontakt Kommunal- og distriktsdepartementet på denne adressen: IKT-utstyr@kdd.dep.no

Å gi humanitær og økonomisk hjelp til Ukraina er fortsatt et av de prioriterte områdene for å støtte det ukrainske folket i dets heroiske motstand mot den russiske aggresjonen.

See this page in english