Kjøling, tørking og klimatisering står for en vesentlig del av produksjonskostnadene for spekemat. En ny produksjonsmetode for salte-, tørke- og modningsprosess kan redusere både energiforbruket, matsvinnet, og saltinnholdet. Smart prosessteknologi kan gi nye saltreduserte produkter og redusere matsvinnet. For forbrukerne vil et vellykket prosjekt resultere i flere produkter i butikk, med redusert saltinnhold, noe som er et viktig bidrag til bedre folkehelse. 

Prosjektet skal:

  • energieffektivisere spekematproduksjonen ved å redusere energibruk og utnytte overskuddsvarme i fabrikken.
  • undersøke mulighetene for saltreduksjon i spekematprodukter ved hjelp av salterstattere, nye ingredienser og optimalisering av salteprosessen.
  • optimalisere tørke- og modningsprosesser for å ivareta en god produkt-kvalitet og utbytte ved å redusere salt i spekemat.
  • utvikle produkter med lavt saltinnhold og norsk smakprofil og kvalitetsstandard.

Prosjektet "Energieffektiv produksjon av saltredusert spekemat" hos Grilstad AS og samarbeidspartnere har prosjektperiode 2017-2020. Styrene i Fondet for forskningsavgift på landbruksprodukter (FFL) og for Forskningsmidler over Jordbruksavtalen (JA) har innvilget 8,45 millioner kroner til prosjektet.

FNs bærekraftmål nr 2 Utrydde sult.
  
  
FNs bærekraftsmål 

FNs 17 bærekraftsmål fram mot 2030 ble vedtatt av Høynivåforumet for bærekraftig utvikling som ble avholdt under FNs Generalforsamling i september 2015. Målene er universelle og gjelder for alle land, også Norge. Som ett av de første land skal Norge rapportere til FN om hvordan vi følger opp bærekraftsmålene. Landbruks- og matdepartementet har koordineringsansvaret for FNs bærekraftsmål nr 2: Utrydde sult, oppnå matsikkerhet og bedre ernæring, og fremme bærekraftig landbruk.
Fenalår.
En ny produksjonsmetode for salte-, tørke- og modningsprosess kan redusere både energiforbruket, matsvinnet, og saltinnholdet. Foto: Matmerk