Aktiver Javascript i din nettleser for en bedre opplevelse på regjeringen.no

Nytt lovforslag om elektronisk ID og signatur

Nye EU-regler skal gjøre det lettere for nordmenn å bruke BankID i EU.

 

Regjeringen la i dag frem et lovforslag om å ta i bruk nye EU-regler om elektronisk ID og signatur. Lovforslaget skal bidra til økt elektronisk samhandling mellom næringsdrivende, innbyggere og offentlige myndigheter på tvers av landegrensen i EØS.

- Dette er et viktig verktøy i digitaliseringen av samfunnet. Dersom du som norsk student skal studere i Frankrike, skal du kunne bruke din norske BankID til å logge deg inn universitetetssystemer. De nye reglene vil også gjøre det lettere for norske bedrifter å levere tjenester på nett til Europa, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H). 

Lovforslaget innebærer gjensidig aksept av eID, elektronisk signatur og andre tillitstjenester. Gjensidig aksept av eID betyr at folk flest skal kunne bruke sitt elektroniske identitetsbevis til å få tilgang til tjenester fra offentlig sektor i andre medlemsland. 

Norske bedrifter leverer i dag både e-ID og e-signaturløsninger. Lovforslaget åpner for nye typer tjenester som elektronisk segl, tidsstemplingstjenester og sertifikattjenester for nettstedsautentisering. 

- Forslaget betyr eksportmuligheter for norske e-ID og esignaturløsninger. Norske leverandører av tjenester kan nå vise til at de leverer produkter som oppfyller felles krav i det europeiske markedet, sier Røe Isaksen. 

Forordningen ble tatt inn i EØS-avtalen 9. februar 2018. Norge har en frist på seks måneder til å innhente Stortingets samtykke.

Til toppen