Nytt skritt i militært romsamarbeid mellom Nederland og Norge

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

18. desember skal Norge og Nederland skyte opp to nanosatelitter. -Med disse små og rimelige satellittene tar Nederland og Norge et nytt skritt i å utvikle rombaserte sensorer for å etablere bedre situasjonsforståelse i våre havområder, sier forsvarsministeren.

-Den økende trusselen om at stater nekter andre stater fri tilgang til verdensrommet krever høyteknologiske og rimelige romkapasiteter. Nederland og Norge er strategiske partnere, og har begge høyteknologiske industrier. Dette førte til utvikling og lansering av mikrosatellitter for forsknings- og utviklingsformål som i fremtiden kan benyttes til både sivilt og militært bruk, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.
Norge utvikler rimelige satellitter sammen med kunnskapsinstitutter og internasjonale partnere.

Satellitt i bane
Norge og Nederland samarbeider om nanosatellitter som skal gi bedre situasjonsforståelse. Foto: NanoAvionics

MilSpace2-programmet er et ledd i forskningssamarbeidet mellom Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) og de nederlandske kunnskapsinstituttene NLR og TNO. For å regulere forhold rundt oppskytingen, samt test- og evalueringsfasen mens satellittene er i bane, signerte begge lands forsvarsdepartementer 1. desember en avtale (Memorandum of Understanding) for å tydeliggjøre sine intensjoner. I avtalen er Nederland og Norge enige om å gjennomføre sine felles romaktiviteter trygt og ansvarlig, og i samsvar med internasjonal romlov.

Oppdag og identifiser
Systemet som skal lanseres består av mikrosatellittene Huygens (Nederland) og Birkeland (Norge). De flyr i tandemformasjon i en høyde på omtrent 535 kilometer i bane rundt jorden, med en innbyrdes avstand på 15 til 25 kilometer. Dette gjør at satellittene kan ta opp signaler samtidig og oppdage og identifisere spesifikke radarsystemer.

Viktigheten av mikrosatellitter
På grunn av den begrensede størrelsen og vekten til disse satellittene er oppskytningskostnadene betydelig lavere enn tradisjonelle store og dyre satellitter. Samtidig kan disse mikrosatellittene samle høykvalitets- og militærrelevant informasjon. Nederland og Norge har verdensledende kunnskap og teknologi innenfor mikrosatellitter.

Forarbeid utføres på nanosatellitt
Forarbeid utføres på nanosatellittene som Norge og Nederland samarbeider om å skyte opp. Foto: NanoAvionics

Satellittene styres fra Norge, og det norske og nederlandske forskningsmiljøet leder tester og forsøk mens satellittene er i bane. Takket være MilSpace2-prosjektet kan begge land utvikle teknologi mot en strategisk og operasjonelt relevant nisjekapasitet. Dette bidrar direkte til begge lands uavhengige situasjonsforståelse.

Uunnværlig
I fremtiden vil denne type romkapasiteter være uunnværlige for de væpnede styrkene. Tenk på navigasjon, posisjons- og tidsbestemmelse, kommunikasjon, observasjon og situasjonsforståelse, overvåking og rekognosering. Militære operasjoner foregår i økende grad på grunnlag av informasjonsdrevne nettverk, kombinert med de nevnte funksjonene. Satellitter og/eller satellittsystemer er en avgjørende del av dette.

Oppdatering 4. januar 2023:

Den planlagte oppskytingen ble utsatt. 3. januar 2023 ble tvillingsatellittene Huygens og Birkeland skutt opp fra Florida, USA. 

Les mer her: MilSpace2 (ffi.no)