Nytt mandat for FN i Afghanistan

Dette innholdet er mer enn 2 år gammelt.

Dette er en viktig dag for Afghanistan. Dette betyr at arbeidet FN gjør i landet kan fortsette, for å hjelpe sivile i en vanskelig tid. FN spiller en helt sentral rolle som det internasjonale samfunns fremste representant i landet, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt.

FNs sikkerhetsråd vedtok i dag et nytt mandat for FNs politiske oppdrag i Afghanistan (Unama). Kun Russland stemte avstående.

– Sikkerhetsrådet gir nå FN et politisk mandat til blant annet å arbeide for inkluderende politiske prosesser. FN vil også spille en viktig rolle for å overvåke situasjonen for menneskerettigheter, og bidra til å styrke kvinners og jenters rettigheter i landet, sier Huitfeldt.

Dette skjer uten at noen av Sikkerhetsrådets medlemmer har anerkjent Taliban, som i dag styrer landet. De humanitære og økonomiske behovene i landet er enorme. Faren for økonomisk kollaps er fortsatt stor. Fraværet av et fungerende banksystem og mangelen på kontanter bidrar til at det er vanskeligere å nå fram med assistanse.

Norge har som «pennefører» for Afghanistan i Sikkerhetsrådet utarbeidet resolusjonsteksten og ledet forhandlingene.

– Vi vil takke de andre rådsmedlemmene for samarbeidet som førte frem til dagens enstemmig vedtak. Det at Sikkerhetsrådet og det internasjonale samfunnet står samlet i en så krevende tid for Afghanistan har stor politisk betydning, sier Huitfeldt.

Norge har så langt i år bevilget nærmere 200 millioner kroner i humanitær støtte til Afghanistan og naboland, som går gjennom FN og norske frivillige organisasjoner. Fokus er på livsnødvendig humanitær assistanse og beskyttelse.