PLANTEARVEN-prisen 2022 til Hagegruppene ved Lier Bygdetun

Dette innholdet er mer enn 1 år gammelt.

De to hagegruppene ved Lier Bygdetun består av rundt 15 personer som har etablert og gjennom mange år tatt vare på bevaringssamlingen av frukttrær og prydplanter ved bygdetunet.

PLANTEARVEN-prisen er en påskjønnelse for spesiell innsats som fremmer bevaring og bærekraftig bruk av plantegenetisk variasjon og mangfold i Norge. Prisen deles ut årlig av Norsk genressurssenter i NIBIO. I år har prisen gått til Hagegruppene ved Lier Bygdetun.

Staudebedet ved Lier Bygdetun.
Staudebedet ved Lier Bygdetun. Foto: Linn Borgen Nilsen / NIBIO

Store og innholdsrike samlinger

Allerede på 1990-tallet begynte Pomologisk utvalg ved bygdetunet å samle inn historiske fruktsorter fra eldre frukthager i distriktet. I dag har bygdetunet en av landets største og mest innholdsrike samlinger av eplesorter. I tillegg til dette har rose- og staudegruppa ved Lier bygdetun kartlagt og samlet inn et stort antall gamle stauder, krydder- og medisinplanter og de ivaretar i dag rose-, staude- og kjøkkenhagene. Hagene ved Lier bygdetun besøkes av både privatpersoner, skoler og andre grupper og inviterer til flere årlige arrangementer og festivaler.